Με οξύτητα και νουθετικό λόγο εμφανίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον ενθουσιασμό του αμερικάνου προέδρου για το Brexit, ενοχλητικό.
Διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους πως ο πρόεδρος Τραμπ αγνοεί την ιστορία της Ευρώπης και τον ιδιαιτέρως πολύπλοκο Βαλκανικό χώρο.

Αναφερόμενος στην διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, στο τέλος του ψυχρού πολέμου, και στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους, προειδοποίησε τον Τραμπ: «Αν η Ευρώπη καταρρεύσει, θα έχετε νέο πόλεμο στα δυτικά βαλκάνια». Η κριτική του όμως δεν εξαντλήθηκε εκεί. Συνεχίζοντας, είπε, «για πρώτη φορά έχουμε έναν αμερικανό πρόεδρο που δείχνει να μην ενδιαφέρεται ούτε να κατανοεί καθόλου την Ευρώπη. Φανταστείτε ότι μιλούσε με τον Τουσκ στο τηλέφωνο και νόμιζε πως μιλούσε μαζί μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας πρόσθεσε, «αν αφήσουμε μόνες την Βοσνία, την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία θα έχουμε πόλεμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δίωρο γεύμα που είχε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της 60ης επετείου από την συνθήκη της Ρώμης, αναφέρθηκε στην διατλαντική συμφωνία και στον αρνητικό αντίκτυπο της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. «Είναι τραγωδία με πολλαπλές συνέπειες. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το Brexit είναι το τέλος. Δεν γνωρίζουν ότι είναι απλά η αρχή της κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης