Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, όμως υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση στη χώρα μέσω του διαλόγου και των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχουμε αφαιρέσει από το τραπέζι καμία επιλογή» δήλωσε η Άστον στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ρωτήθηκε αν γίνονται προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω ξεκαθαρίσει στις συζητήσεις μου με την (ουκρανική) κυβέρνηση και με τον πρόεδρο ότι ανησυχούμε πολύ και ότι εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Πιστεύω ότι έχουν κατανοήσει τα μηνύματα αυτά» πρόσθεσε η Άστον.

Οι δηλώσεις αυτές της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η ΕΕ «παραμένει έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο».

Παράλληλα οι υπουργοί επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης, ζητώντας να σχηματιστεί μια νέα «περιεκτική» κυβέρνηση, να γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προετοιμασίες για «ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαιρέτισε τα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς τα «ισορροπημένα και εποικοδομητικά», χωρίς όμως να αναφερθεί στα αιτήματα της ΕΕ. Αντίθετα, το υπουργείο επανέλαβε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει την πορεία του προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την κυβέρνηση πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης