Στη Γαλλία διεξάγεται από το πρωί ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 42 εκατομμύρια Γάλλοι, σε μια εκλογική διαδικασία που έχει σημαντική συμβολική σημασία και αναμένεται να επιβεβαιώσει την ήττα που υπέστησαν στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι ωστόσο μόλις το 15,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν προσέλθει στις κάλπες.

Αν και τα λεγόμενα Departements στη Γαλλία έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, οι περιφερειακές αυτές εκλογές θεωρούνται σημαντικές, καθώς αποτυπώνουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα στη χώρα. Η ιδιαιτερότητα των σημερινών εκλογών έγκειται στο ότι κάθε κόμμα εκπροσωπείται από ένα «ζευγάρι» υποψηφίων, από μια γυναίκα και έναν άνδρα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ισοτιμία στα νομαρχιακά συμβούλια. Στον σημερινό δεύτερο γύρο θα διεξαχθούν 1.614 μονομαχίες μεταξύ δύο υποψηφίων. Αντιπαράθεση μεταξύ τριών υποψηφίων -των τριών μεγάλων κομμάτων- θα γίνει σε 278 «τριγωνικές μάχες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδραιώνει τη θέση του το Εθνικό Μέτωπο

Τα σημερινά αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιώσουν καταρχάς το γεγονός ότι η ακροδεξιά αρχίζει να εδραιώνει τη θέση της στην επαρχία, τη συντριπτική υποχώρηση των Σοσιαλιστών, που κυριαρχούσαν σε 61 νομαρχιακά συμβούλια στο σύνολο των 101, αλλά και την επιτυχία της κεντροδεξιάς παράταξης του Σαρκοζί, που εκτιμάται ότι θα αποσπάσει από τους Σοσιαλιστές γύρω στα 30 συμβούλια.

Ανάμεσα σε αυτά και εκείνο της εκλογικής περιφέρειας του Φρανσουά Ολάντ στην Κορέζ, όπου πήγε να ψηφίσει νωρίς το πρωί για να μεταβεί στη συνέχεια στην Τυνησία για να συμμετάσχει στην πορεία κατά της τρομοκρατίας, ύστερα από την επίθεση στο Μουσείο του Μπαρντό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης