Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 3 δισ. ευρώ, για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, από σήμερα η Επιτροπή δρομολογεί την καταβολή της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, της «Διευκόλυνσης» για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. «Η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε πλήρως στην υπόσχεσή της», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το πρώτο μέρος της Διευκόλυνσης, επίσης ύψους 3 δισ. ευρώ, διατέθηκε πλήρως στην Τουρκία, μέσω συμβάσεων, έως τα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής, το Ταμείο Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση 500 χιλιάδων παιδιών και στηρίζει με μηνιαίες μεταφορές μετρητών 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι η πολύτιμη δουλειά αυτής της διευκόλυνσης θα συνεχιστεί. Για την Επιτροπή έχει νόημα να συνεχίσουμε με την ίδια κατανομή και στο παρελθόν. Δηλαδή 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 2 δισ. ευρώ από συνεισφορές των κρατών-μελών», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί χρηματοδότηση από άλλες δομές για τη μετανάστευση. Ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι τα χρήματα αυτά δεν δίνονται στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη, κυρίως των Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που κάνει λόγο για θεμελιώδη σφάλματα όσον αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων της ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση και μελετά με σοβαρότητα τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη κάνει βήματα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις αυτές και ότι τα προγράμματα του 2017 προσαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χαμηλής απορροφητικότητας των κονδυλίων, καθώς και η υποχώρηση που παρατηρείται σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.

Εξάλλου, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Μαρτίου, η Επιτροπή παρουσίασε έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας και ένα χάρτη πορείας προς μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τη μετανάστευση, έως τον Ιούνιο του 2018. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που η περαιτέρω πρόοδος εξαρτάται από την επιτυχία μεταρρύθμισης του κοινού συστήματος ασύλου», ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής και πως στόχος είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι παράνομες αφίξεις μεταναστών συνεχίζουν να μειώνονται σημαντικά. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα, καθώς οι παράτυπες και επικίνδυνες αφίξεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν μείωση κατά 97 % σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την επιχειρησιακή εφαρμογή της δήλωσης. Παράλληλα, πάνω από το 96% όλων των επιλέξιμων αιτούνων για άσυλο, μετεγκαταστάθηκαν με τη συμβολή των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή, τονίζει επίσης, ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει «νόμιμους δρόμους», απέδωσαν καρπούς, σημειώνοντας πως τα κράτη-μέλη έχουν ήδη προσφερθεί για την επανεγκατάσταση 40 χιλιάδων ανθρώπων με το νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης