Έκκληση υπέρ της Ελλάδας θέλησαν να απευθύνουν γνωστά ονόματα της ιταλικής Αριστεράς και της κοινωνίας των πολιτών: Zητούν να μην επιβληθούν στη χώρα μας άλλα μέτρα λιτότητας Έκκληση υπέρ της Ελλάδας θέλησαν να απευθύνουν γνωστά ονόματα της ιταλικής Αριστεράς και της κοινωνίας των πολιτών.

Απευθυνόμενα προς τους υπουργούς του Eurogroup και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν σε έναν μήνα στη Ρώμη, τα πρόσωπα που υπογράφουν αυτήν την «ανοικτή επιστολή» ζητούν να μην επιβληθούν στη χώρα μας άλλα μέτρα λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την έκκληση είναι ο συνταγματολόγος Στέφανο Ροντοτά, η επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο, ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, η πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας Όλγα Νάσση, ο κοινωνιολόγος και ιστορικός Μάρκο Ρεβέλι, ο Κάρλο Φρετσέρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της RAI, ο ιστορικός τέχνης Τομμάζο Μοντανάρι και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μόνι Οβάντια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκκλησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, υποφέρουν από τις καταστρεπτικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, από τα νέα αιτήματα για θυσίες και αντιμεταρρυθμίσεις. Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές της ρίζες, που είναι ρίζες ειρήνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

»Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει και πάλι τη διαδικασία ολοκλήρωσης, με γνώμονα την ενότητα και την αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η περίοδος της λιτότητας με τις αρνητικές επιπτώσεις της και ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Η λιτότητα ενεργοποίησε τη διαδικασία κατακερματισμού της Ευρώπης, τραυμάτισε τα δημοκρατικά συντάγματα με το παράλογο Σύμφωνο Σταθερότητας, δημιούργησε μαζική ανεργία σε πολλές χώρες, φτώχεια και περιθωριοποίηση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στους εγωιστικούς εθνικισμούς της, στα συρματοπλέγματα, στον χωρισμό των λαών της και των εργαζομένων της, στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό».

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, τέλος, ζητούν από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και από την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξουν την Ελλάδα τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου, 60 χρόνια μετά την υπογραφή των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης