Σε «διπλωματική καταιγίδα» βρέθηκε χθες η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ύστερα από τις κατηγορίες ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων περί σύμπραξης της Μ. Βρετανίας σε σκάνδαλο που αφορά την μη καταβολή τελωνειακών εσόδων από κινέζους απατεώνες στο χώρο του εμπορίου.

Συγκεκριμένα, ο Olaf, το αρμόδιο όργανο της ευρωπαϊκής ένωσης για την καταπολέμηση διαφθοράς, κάλεσε την Μ. Βρετανία να καταβάλλει 1,7 δισεκατομμύρια λίρες για το διάστημα 2013- 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις Μ. Βρετανίας και Βρυξελλών αξίζει να σημειωθεί πως είναι ήδη τεταμένες ύστερα και από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων που’ αγγίζουν τα 50 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής ένωσης, η Μ. Βρετανία έδειξε ανοχή στην εισαγωγή φθηνού ρουχισμού από την Κίνα αποφεύγοντας την καταβολή πληρωμών από τελωνειακούς δασμούς στα λιμάνια της επικράτειας της.

Όπως τονίζουν οι ευρωπαίοι ειδικοί, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα καθώς οι Ευρωπαίοι κατηγορούν την Βρετανία πως επί χρόνια αγνοούσε τις υποδείξεις τους συνεχίζοντας να κοστολογεί την εισαγωγή των κινέζικών προϊόντων στη Βρετανία με άλλη τιμή από την κανονική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Βρετανίας, τα παραπάνω συνιστούν εκτίμηση και όχι αναφορά της Ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς όπως δήλωσε δεν τους έχει αποσταλεί επίσημα έγγραφο που τους ζητάει να πληρώσουν. Συνεχίζοντας δήλωσε «αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό θέμα που δε συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή ένωση, στις οποίες προσερχόμαστε πάντα με καλή θέληση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης