Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν και το οποίο συντάσσει το πρόγραμμα του επόμενου προέδρου, διατύπωσε τις τελικές προτάσεις που αφορούν την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης γράφει η εφημερίδα RBK.

Τι προτείνουν όμως ο Αλεξέι Κουντρίν και οι συνεργάτες του στον νέο πρόεδρο, της Ρωσίας, που θα είναι αναμφίβολα ο Βλαντίμιρ Πούτιν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, την μείωση κατά ένα τρίτο των κρατικών δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την δημόσια διοίκηση, δεύτερον να εμβολιάσουν του δημοσίους υπαλλήλους με «νέες αξίες» και τρίτον οι υπουργοί που δεν υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις να τιμωρούνται ακόμη και με απόλυση.

Ποιες είναι όμως οι «αξίες νέου τύπου» με τις οποίες πρέπει να εμβολιασθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

«Η ικανότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να είναι ευσυνείδητοι και να ενδιαφέρονται για τους πολίτες», λέει το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, το οποίο προτείνει να επιταχυνθεί η ανταπόκριση των δημοσίων φορέων στα αιτήματα που υποβάλλουν οι πολίτες μέσα σε διάστημα 15 ημερών, όπως και να περιορισθούν οι αρνήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός των άλλων, το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο της ψηφιοποίησης των διαφόρων διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης από το 5-10% που είναι σήμερα στο 50%, καθώς και να αναληφθουν δράσεις ώστε να αυξηθεί από το 11% στο 40% το ποσοστό των πολιτών «που θεωρούν ότι φέρουν πλήρως ή σε σημαντικό βαθμό την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην χώρα».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σήμερα οι δαπάνες για τη δημόσια διοίκηση αποτελούν το 2,5% του προϋπολογισμού και πρέπει να μειωθούν όπως προτείνει του Κέντρο Στρατηγικών Μελετών στο 1,74%.

Παράλληλα το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών προτείνει στη ρωσική κυβέρνηση να ιδρύσει έναν φορέα στρατηγικής σημασίας ο οποίος θα ελέγχει την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας, την υλοποίηση των κρατικών προγραμμάτων, θα παρακολουθεί του βασικούς δείκτες αποτελεσματικότητας ( Key Performance Indicators, KPI) και θα δημοσιοποιεί τα πορίσματα του.

Οι εμπειρογνώμονες πάντως του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών θεωρούν ότι επικεφαλής του φορέα αυτού θα πρέπει να είναι κάποιος δημόσιος λειτουργός σε επίπεδο αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Προτείνουν μάλιστα να υπάρχουν τέσσερις στρατηγικοί τομείς ανάπτυξης, που θα αφορούν την στρατηγική της εθνικής ασφάλειας, την στρατηγική της επιστημονικό-τεχνολογικής ανάπτυξης, την στρατηγική της χωροταξικής και οικονομικής ανάπτυξης, όπως και την θέσπιση ενός τριετούς μορατόριουμ για την εκπόνηση νέας στρατηγικής σε κάθε τομέα.

Πηγή: εφημερίδα RBK, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης