Εντείνεται καθημερινά η προσπάθεια αναβίωσης του ψυχροπολεμικού παιχνιδιού. Συνήθως οι ΗΠΑ, μέσα από ηχηρές δηλώσεις αξιωματούχων εκφράζουν φόβους για επεκτατικές απόπειρες της Μόσχας, κι οι Ρώσοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι τις αποκρούουν.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι οι ΗΠΑ είναι εκείνες που συνεχώς προσπαθούν να επεκτείνουν τον ζωτικό χώρο της βιτρίνας τους -του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες που άφησαν πρόσφατα να διαρρεύσουν πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου, αναφέρουν ότι «παρά τις δραματικές μειώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αποφασίσθηκε η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον κόσμο, ως εγγύηση για την ασφάλεια των συμμάχων τους».

Όπως αναφέρουν τα υπάρχοντα στοιχεία, αμερικανικός στρατός διαθέτει σήμερα δυνάμεις του σε περίπου 100 χώρες, με προσωπικό που ξεπερνά τα 400.000 άτομα.

Νέος στόχος του αμερικανικού στρατού είναι η επέκτασή του στην Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και σε άλλες περιοχές που παραμένουν σημαντικές. Αυτή τη στιγμή, έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία υπάρχει στις Αυστραλία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα άμεσα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι και η ενίσχυση των δυνάμεών του στην περιοχή της Αρκτικής επειδή –σύμφωνα με πηγές της συμμαχίας- «υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθούν συγκρούσεις», λόγω του ενδιαφέροντος για την ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών κάτω από τους πάγους.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την περιοχή της Αρκτικής έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Πούτιν ότι καταστρώνονται σχέδια για την ενίσχυση με νεότευκτα πλοία επιφανείας και υποβρύχια για την ενίσχυση του ρωσικού στόλου στην Αρκτική εντός του 2017.

Εκτός από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αρκτική έχουν ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία (λόγω Γροιλανδίας). Οι χώρες αυτές μαζί με τη Σουηδία, την σλανδία και τη Φινλανδία συνεργάζονται στο πρόγραμμα του Αρκτικού Συμβουλίου που δημιουργήθηκε το 1996 για θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Το 2014 οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων για να εξασθενίσει τη Ρωσία. Τα μέτρα όμως, βοήθησαν στην ενίσχυση των δεσμών Μόσχας – Πεκίνου, ένα διόλου ευχάριστο αποτέλεσμα για τη Δύση.
Μέσα στην ΕΕ, έχει προκληθεί χάος στο ζήτημα της παράτασης των κυρώσεων. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία –με παλιές πληγές από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης- προειδοποιούν πως «έρχονται οι Ρώσοι» προκαλώντας ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου Νο 2, ενώ πιο ψύχραιμες απόψεις στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ουγγαρία, εκφράζουν σκεπτικισμό. Έτσι η Γερμανία και η Γαλλία, συναντούν δυσκολίες να κρατήσουν τον ακατάστατο ευρωπαϊκό οίκο σε… αμερικανική καθοδήγηση.

Αναδίπλωση από το ΝΑΤΟ

Πάντως έρχονται στιγμές που η αμερικανική στρατιωτική πρόκληση υποχρεώνεται σε αναδίπλωση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανακοίνωση του Αμερικανού στρατιωτικού αρχηγού στις ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, πτέραρχου Philip Breedlove, ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» για τη Ρωσία πως αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στην Κριμαία (σ.σ.: όπως κατήγγειλε προβοκατόρικα η Ουκρανία).

«Έτσι δεν χρειάζεται αναδιάταξη των ΝΑΤΟϊκών πυρηνικών δυνάμεων» πρόσθεσε ο Αμερικάνος πτέραρχος. Ο προεδρικός εκπρόσωπος στη Μόσχα Dmitry Peskov απαντώντας στις κατηγορίες των Ουκρανών, είπε: «Πρόκειται για κατηγορίες –όπως τόσες άλλες- χωρίς ουσία με στόχο απλώς να εκτεθεί η Ρωσία στα μάτια του κόσμου».

Τον περασμένο μήνα, ο προεδρικός απεσταλμένος στην Κριμαία Oleg Belaventsev δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος μεταφοράς πυρηνικών στην Κριμαία, επειδή «η Ρωσία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο ικανό να πλήξει κάθε αντίπαλο». Για να προσθέσει ότι «η Κριμαία θα παραμείνει ελεύθερη ζώνη από πυρηνικά, κάτω από τις εντολές του προέδρου Πούτιν».

Στις αρχές του μήνα, πάντως, ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Viktor Chirkov, είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν σχέδια ενίσχυσης του στόλου Μαύρης Θάλασσας, που έχει βάση στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης