Θωρακίζει την άμυνα της Κριμαίας η Ρωσία, καθώς εντείνεται η «μάχη των εξοπλισμών» στην περιοχή θυμίζοντας παλιότερες εποχές – του Ψυχρού Πολέμου.

Απάντηση στις συχνές «επισκέψεις» του αμερικανικού Έκτου Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί η ανάπτυξη στη χερσόνησο της Κριμαίας στρατηγικών βομβαρδιστικών, Tu-22M3, και συγκροτημάτων επιχειρησιακών και τακτικών πυραύλων «Ισκαντέρ». Ταυτόχρονα, η Μόσχα διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμυντικό δόγμα της Μόσχας για την περιοχή, πάντως, βασίζεται αποκλειστικά στα συμβατικά όπλα. Τακτικά πυρηνικά όπλα στην Κριμαία δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να εγκατασταθούν, διακηρύσσει η ρωσική στρατιωτική διοίκηση.

Παρ’ όλο που η Μόσχα διαμηνύει ότι η Κριμαία θα είναι ζώνη χωρίς πυρηνικά, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, Howard McKeon, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις στρατηγικές δυνάμεις, Mike Rogers, και ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις τακτικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της Βουλής, Michael Turner, ζήτησαν από τον Μπαράκ Ομπάμα, να διακόψει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία «αναπτύσσει στην Κριμαία φορείς τακτικών πυρηνικών όπλων».

Σύμφωνα με τα μέλη του Κογκρέσου, στις αρχές Αυγούστου η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά στην Κριμαία στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 και συγκροτημάτων βαλλιστικών πυραύλων «Iskander-M», εξοπλισμένων με πυραύλους Κρουζ R-500. Αυτοί μπορούν να πλήξουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε το μέλος της Επιτροπής Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας, James Inhofe, αυτή η κίνηση δεν αποτελεί μόνο άμεση παραβίαση της Συνθήκης για την καταστροφή των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF Treaty) που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ το 1987, αλλά είναι και μια άμεση απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως στη Συνθήκη προβλέπεται πως οι δυο πλευρές αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην αναπτύσσουν και παράγουν, καθώς και να καταστρέψουν το υφιστάμενο οπλοστάσιό τους σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου Κρουζ που εκτοξεύονται από χερσαίες βάσεις, μικρού και μέσου βεληνεκούς (από 500 έως 5.500 km).

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία

Πάντως, ήδη οι ΗΠΑ εγκαθιστούν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στη ρωσική επικράτεια. Τα δύο σώματα, αποτελούνται από χίλιους πεντακόσιους στρατιώτες το καθένα και είναι εφοδιασμένα με όλο τον απαραίτητο αμυντικό εξοπλισμό.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, στη ρουμανική πόλη Deveselu, χτίζεται βάση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, που θα εξοπλιστεί με το αντιαεροπορικό σύστημα Aegis και με το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων MS-3. Η απόσταση της Deveselu από τη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, είναι μόλις 500 km.

Επιπλέον, τη Μαύρη Θάλασσα, επισκέπτονται τακτικά, πολεμικά πλοία του αμερικανικού Έκτου Στόλου που είναι εξοπλισμένα με το ίδιο Α/Π σύστημα Aegis και με ναυτικούς πυραύλους Κρουζ «Tomahawk». Τα αμερικανικά πλοία, συνοδεύονται συνήθως στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, από γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Ετσι, λοιπόν, η ανάπτυξη στην Κριμαία, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Γκβαρντέϊσκι», στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3, ικανών να φέρουν πυραύλους τύπου Κρουζ, συμπεριλαμβανομένων και βλημάτων που έχουν πυρηνική κεφαλή, καθώς και των συγκροτημάτων επιχειρησιακών και τακτικών πυραύλων «Iskander-M», είναι μια φυσική αντίδραση – απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα.

Και αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι τα μοναδικά με τα οποία η Μόσχα εφοδιάζει και είναι έτοιμη να εξοπλίσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Εκτός από τα πλοία και τις μονάδες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εκεί θα εγκατασταθούν Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών Su-24, και μονάδες παράκτιας άμυνας. Θα εφοδιαστούν δε, με σύγχρονα πυραυλικά συγκροτήματα «Bal» και «Bastion», τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ «Uran» και «Onyks», αυτοκινούμενα πυροβόλα «Msta-S», συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «Tornado-G», αυτοκινούμενα αντιαρματικά πυραυλικά συγκροτήματα «Chrisantema-S», αντιαεροπορικά (Α/Α) πυραυλικά συστήματα «Pantsir-S1», προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «Krasukha» και πολλά άλλα οπλικά συστήματα.

Χερσόνησος χωρίς πυρηνικά

Στην Αγία Πετρούπολη και το Καλινινγκράντ κατασκευάζονται για τη βάση στη Σεβαστούπολη νέα υποβρύχια ντίζελ και αντιτορπιλικά. Τα πρώτα σκάφη θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για έξη ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια και έξι πλοία επιφανείας. Αν ληφθεί υπόψη ότι το νεότερο πολεμικό πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο χόβερκραφτ «Samum», έχει ηλικία 25 χρόνια, ενώ η ναυαρχίδα του Στόλου, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», είναι 40 ετών, τότε η ανανέωση του Στόλου στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια κρίνεται αναγκαία από τη Μόσχα.

Από το ρωσικό υπουργείο άμυνας πάντως επισημαίνεται ότι ενώ η Ουάσιγκτον διατηρεί πυρηνικά όπλα σε ξένα εδάφη (σε Βέλγιο, Ολλανδία, Τουρκία και Γερμανία, οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει ατομικές βόμβες τύπου Β-61), οι ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, αντίθετα, δεν έχουν πυρηνικά όπλα σε ξένο έδαφος. Όλα τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας βρίσκονται σε κεντρικούς αποθηκευτικούς χώρους εντός της επικράτειάς της.
Η Μόσχα πιστεύει, ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να είναι ελεύθερη από πυρηνικά όπλα.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προτείνει να υπογραφεί παρόμοια συνθήκη στις ΗΠΑ με τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά ως σήμερα δεν έχει πάρει θετική απάντηση.

Ενιαίο Κέντρο συντονισμού Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας

Το «Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Άμυνας» της Ρωσίας είναι μια νέα Ομοσπονδιακή Υπηρεσία με έδρα τη Μόσχα που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου. Τη δημιουργία του, που συστήθηκε με Προεδρική απόφαση και ουσιαστικά θα αποτελεί το Επιτελείο της Ανώτατης Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέλαβε να υλοποιήσει μέσα στο 2014 το υπουργείο Άμυνας. Από το μυστικό στρατιωτικό συγκρότημα, οι ρώσοι στρατιωτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Ετσι, όλες οι ροές πληροφοριών θα συγκλίνουν σε ένα μόνο κανάλι. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτελείς, σε πραγματικό χρόνο, σε συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και με ακρίβεια λεπτού, να γνωρίζουν την κατάσταση σε όλους τους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μέχρι την πιο μικρή στρατιωτική μονάδα και την πιο απομακρυσμένη εγκατάσταση. Επιπλέον, με την υψηλή τεχνολογία που θα διαθέτει ο «ομφαλός» των ρωσικών ΕΔ, διασφαλίζεται η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων σε Στρατό, Στόλο και Αεροπορία. Επίσης, στα καθήκοντα των στελεχών του Κέντρου, περιλαμβάνεται η εισήγηση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις για κρίσεις που εκδηλώνονται.

Στη νέα δομή εντάχθηκαν το Κέντρο Διοίκησης Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων, το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων και το Κέντρο Διαχείρισης καθημερινών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός αυτών των Διευθύνσεων του υπουργείου Αμύνης, στο Κέντρο εντάχθηκαν και υπηρεσίες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων (πολιτικός φορέας – Πολιτική Προστασία) και η Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Κάθε υπουργείο, υπηρεσία και οργανισμός έχει το δικό της τμήμα στην κοινή δομή αυτού του ενιαίου «τοίχου» που ονομάζεται σύστημα ασφαλείας της χώρας, εξήγησε ο σε συνέντευξή του στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Καρτοπόλοφ..

Πηγή: Rossiyskaya Gazeta / RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης