Οι δύο απεσταλμένοι για το Μεσανατολικό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ και ο νομικός Τζέισον Γκρίνμπλατ, ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από τον ΟΗΕ «να στηρίξει» ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο ενδέχεται να οριστικοποιηθεί σύντομα.

Το αίτημα αυτό, που δεν συνοδεύτηκε από καμία διευκρίνιση σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου ή σχετικά με την πιθανή ημερομηνία της δημοσιοποίησής του, διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης άτυπης συνεδρίασης στον ΟΗΕ με τη συμμετοχή των δύο Αμερικανών και των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση διήρκησε μία ώρα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο Αμερικανοί εμφανίστηκαν «ιδιαίτερα φιλικοί και θερμοί», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Αμπάς ζήτησε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης στα μέσα του 2018 προκειμένου να ξεκινήσει η σύσταση ενός «πολυμερούς μηχανισμού» για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, απορρίπτοντας όμως οποιονδήποτε μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ.

Ο Αμπάς αρνείται επίσης οποιαδήποτε άμεση επαφή με την κυβέρνηση του Τραμπ, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στον ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απέφυγε τους Αμερικανούς, μη χαιρετώντας τους αλλά και αποχωρώντας από την αίθουσα πριν από την ομιλία της Αμερικανίδας πρεσβευτή Νίκι Χέιλι. «Δεν θα σας κυνηγάμε!» απάντησε εκείνη.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η άτυπη συνεδρίαση που οργανώθηκε την Τρίτη δεν προσέφερε «στην πραγματικότητα συγκεκριμένα ή νέα στοιχεία». «Δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης του αμερικανικού σχεδίου», πρόσθεσε.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι «ζήτησαν τη στήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» στο μελλοντικό τους σχέδιο «όταν έρθει η ώρα» να δημοσιοποιηθεί, επεσήμαναν πολλές διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση.

Οι πρεσβευτές δεν έδωσαν απάντηση στον Κούσνερ και τον Γκρίνμπλατ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε», επεσήμαναν πολλοί εξ αυτών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι «το σχέδιό τους θα είναι σύντομα έτοιμο». Υπογράμμισαν ότι θα πρέπει «να επικυρωθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ» προτού παρουσιαστεί.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλέστηκε χθες Τετάρτη η Washington Post, ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ διαβεβαίωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η αμερικανική προσέγγιση «δεν μεροληπτεί» υπέρ του Ισραήλ. Διευκρίνισαν ότι «το ολοκληρωμένο σχέδιό τους» θα περιλαμβάνει «πράγματα που και οι δύο πλευρές θα δυσκολευθούν να αποδεχθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το αίτημα του Αμπάς για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, πολλές διπλωματικές πηγές απάντησαν ότι δεν πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα γίνει πριν από τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής πρότασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης