Αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών μαχητικών πάνω από την Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί όπως υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ανακοίνωσε ότι «έχει επέμβει κατ’ επανάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες».

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών αεροσκάφη χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απογειώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία για αποστολές αναχαίτισης τεσσάρων σμηνών ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που πραγματοποιούσαν «ασκήσεις» στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Αλλά υποστήριξε ότι αυτός ο αριθμός εξορμήσεων θεωρείται σπάνιος τα τελευταία χρόνια.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της Μόσχας. Αναλυτές στη Ρωσία ωστόσο εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ συνδέονται με μια γενικότερη προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας ή και πανικού στην Ευρώπη.

Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν τη θέση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί, κατ΄ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν: «Όλες οι πτήσεις αεροσκαφών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας γίνονται αυστηρά με βάση τις προδιαγραφές και τις διεθνείς συμβάσεις χρήσης του εναέριου χώρου στα διεθνή ύδατα , χωρίς να παραβιάζουν τα σύνορα άλλων κρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλλιέργεια κλίματος φοβίας στην κοινή γνώμη;

Στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ γίνεται λόγος για «ασυνήθιστο επίπεδο δραστηριότητας αεροσκαφών της ρωσικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Ευρώπης…».

Άλλωστε, στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ βρίσκεται κάπου «χαμένη» και η φράση ότι η αναχαίτιση αγνώστων αεροσκαφών αποτελεί συνήθη πρακτική, απλά το 2014 αυτό γίνεται σχεδόν τρείς φορές συχνότερα από ό,τι το 2013.

Είναι λογικό, εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτωρ Λιτόφκιν, αφού έχει επιβληθεί εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία , χώρα ενδιάμεσο της Ρωσίας και των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όταν στα ρωσικά σύνορα πετούν ΝΑΤΟϊκά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Ρώσοι ειδικοί σε αμυντικά θέματα εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φοβίας ή ακόμη και υστερίας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έναντι της Ρωσίας. Οι ίδιοι θυμίζουν ότι έρχεται σε συνέχεια της υστερίας που προκλήθηκε πριν 10 μέρες στη Σουηδία, με τη δήθεν εμφάνιση ρωσικού υποβρυχίου στα χωρικά της ύδατα. Παρ΄όλο που οι καταγγελίες δεν αποδείχτηκαν, ωστόσο, το ανύπαρκτο συμβάν έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία, τους Σουηδούς να λένε «ναι» στην είσοδο της χώρας τους στο ΝΑΤΟ , σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη αμέσως μετά την αναζήτηση του υποβρυχίου-φαντάσματος.

Μεταγωγικό της Λετονίας αναχαιτίστηκε πάνω από τη νότια Αγγλία

Δύο πολεμικά αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας (RAF) αναχαίτισαν πριν μερικές ημέρες μεταγωγικό αεροσκάφος της Λετονίας που πετούσε πάνω από τη νότια Αγγλία και το συνόδευσαν μέχρι το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, όπου το υποχρέωσαν να προσγειωθεί.

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού αεροδρομίου ανέφερε ότι το αεροπλάνο, που ήταν ρωσικής κατασκευής, αναχαιτίστηκε αφού έχασε την επαφή του με τον πύργο ελέγχου.

Όπως ανακοινώθηκε πάντως, από τις αρχές του αεροδρομίου και από τη βρετανική αστυνομία, το λετονικό αεροσκάφος δεν συνιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Έσεξ ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής επειδή τα αεροσκάφη που αναχαίτισαν το λετονικό κάργκο κινήθηκαν με υπερηχητική ταχύτητα. «Μας συγχωρείτε αν σας τρομάξαμε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης αναχαίτισης σήμερα το απόγευμα. Κινούμαστε με υπερηχητική ταχύτητα πάνω από την ξηρά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο» ανέφερε η βρετανική βάση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύνταξη: K. Μπετινάκης
Πηγή: rbth.com / Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης