Οι απώλειες αμάχων που προκαλούνται από αφγανικά και αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι στρατιώτες αυξάνουν τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών στη βάση μιας νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε τον Αύγουστο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 205 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 261 είχαν τραυματιστεί φέτος σε αεροπορικά πλήγματα στο Αφγανιστάν, ανέφεραν ερευνητές του ΟΗΕ σε τριμηνιαία έκθεσή τους.
Τουλάχιστον το 38% των απωλειών αυτών προκλήθηκαν από τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η πλειονότητά τους αποδίδεται στην αφγανική Πολεμική Αεροπορία, που άρχισε να εξαπολύει περισσότερες επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των θυμάτων μεταξύ των αμάχων ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρεται στην έκθεση.

Τον Σεπτέμβριο, αεροσκάφη των ΗΠΑ έριξαν περισσότερες βόμβες απ’ ό,τι οποιονδήποτε άλλον μήνα από το 2010, λόγω κυρίως της στρατηγικής του Τραμπ που προσπαθεί να αυξήσει την πίεση που ασκεί στους μαχητές έπειτα από πολλά χρόνια μείωσης του αριθμού των ξένων στρατευμάτων.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο για την έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Νταουλάτ Ουαζίρι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης και είπε πως η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απώλειες αμάχων.
«Είναι αρκετά προφανές πως οι Ταλιμπάν και άλλες ομάδες ανταρτών προκαλούν περισσότερες απώλειες αμάχων», είπε και πρόσθεσε πως επίσης οι αντάρτες «χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και κρύβονται σε περιοχές κατοικιών».

Συνολικά οι απώλειες αμάχων μειώθηκαν ελαφρά σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αναφέρεται στην έκθεση.

Τουλάχιστον 2.640 άμαχοι σκοτώθηκαν και 5.379 τραυματίστηκαν φέτος, σε σύγκριση με 2.616 που σκοτώθηκαν και 5.915 που τραυματίστηκαν την ίδια περίοδο το 2016.

Η μείωση αυτή αντανακλά μικρότερες απώλειες από τις μάχες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σημειώνεται στην έκθεση, καθώς οι αντάρτες δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν οποιαδήποτε μεγάλη πόλη.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Τανταμίτσι Γιαμαμότο, έπλεξε το εγκώμιο της αφγανικής κυβέρνησης για την επίσημη υποστήριξη που παρέχει σε μια εθνική πολιτική που έχει στόχο τη μείωση απωλειών αμάχων.

«Η κυβέρνηση οφείλει στους πολίτες της, κυρίως στα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης, να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής μέσω ενός χειροπιαστού σχεδίου δράσης», είπε.

Συνολικά ο ΟΗΕ αποδίδει το 64% των απωλειών αμάχων σε αντικυβερνητικούς μαχητές όπως οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για το 20% των συνολικών απωλειών, ενώ για τις υπόλοιπες ευθύνονται κοινές επιθέσεις ή μη προσδιοριζόμενες ομάδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης