Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Τυπικά η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στη συνολική πορεία της κυβερνητικής κρίσης, η οποία θα πρέπει να καθοριστεί επίσημα αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές, όμως, ότι το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μελλοντική στάση του σημερινού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, δηλαδή το αν θα θελήσει τελικά να εισέλθει άμεσα στην πολιτική αρένα.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια. Τα κυριότερα αφορούν μια συμμετοχή του Μόντι στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιου πρωθυπουργού όλης της Κεντροαριστεράς ή και τη δημιουργία μίας μόνο, κεντρώας «λίστας Μόντι». Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει έξωθεν στήριξη του τεχνοκράτη πρωθυπουργού σε μετριοπαθείς, χριστιανοδημοκρατικές δυνάμεις ή ακόμη και μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ιταλικά πολιτικά δεδομένα: να υποβληθεί στα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου ένα είδος «προγράμματος Μόντι», οι κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής οικονομικής διαχείρισης και τα πρώτα μέτρα προς έγκριση, μετά τις εκλογές . Αν οι πολιτικές δυνάμεις δεχτούν την πολιτική αυτή πλατφόρμα, τότε ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει να μετατραπεί οριστικά σε «επαγγελματία πολιτικό».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μεταξύ, συνεχίζει να τάσσεται, πλέον, υπέρ της υποψηφιότητας Μόντι. «Ο πρωθυπουργός μας συμμερίζεται τις αξίες και τα ιδεώδη μας. Αν απαντήσει θετικά στην έκκλησή μου να τεθεί επικεφαλής των μετριοπαθών δυνάμεων, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μια ιστορική ευκαιρία» δήλωσε ο «Καβαλιέρε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης