Οι αμερικανικές δυνάμεις δημιούργησαν νέα βάση στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, πριν από περίπου τρεις μήνες, μετά τις τουρκικές απειλές ότι ο τουρκικός στρατός θα βαδίσει εναντίον της πόλης, όπως υποστηρίζει αξιωματούχος υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακής. Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, ο οποίος πολεμάει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νταρουίς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα απειλήσει να στείλει στρατεύματα στη Μανμπίτζ από τον Μάρτιο που οι Τούρκοι απώθησαν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας από την περιοχή του Αφρίν, δυτικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα θεωρεί τη YPG προέκταση του εκτός νόμου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και δεκαετίες ένοπλο αγώνα μέσα στην τουρκική επικράτεια. Η Τουρκία έχει εξοργιστεί με τις ΗΠΑ, σύμμαχό της στον ΝΑΤΟ, επειδή υποστηρίζουν τη YPG στη Συρία.

Η νέα φρουρά, όπου φωτογράφος του πρακτορείου Reuters τράβηξε αυτή την εβδομάδα φωτογραφίες, στεγάζει επίσης γαλλικά στρατεύματα, δήλωσε ο Σαρφάν Νταρουίς, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ.

Aμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις περιπολούν στο μέτωπο ανάμεσα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες και η βάση δημιουργήθηκε λίγο αφού η Τουρκία εξαπέλυσε την επίθεσή της στην περιοχή του Αφρίν, δήλωσε ο Νταρουίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης