Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει το χαμόγελό του για την κρίση η οποία έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Τα γεγονότα γύρω από την κρίση χρέους της Ελλάδας, σημειώνει ο αρθρογράφος Τίμοθι Χέριτατζ, βοηθούν πολύ να απομακρυνθεί η προσοχή από τη διαμάχη στην Ουκρανία και τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική οικονομία σίγουρα δεν θα γλιτώσει τις επιπτώσεις εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ωστόσο η Ρωσία θα είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η Αθήνα θα μπορεί να στραφεί για οικονομική βοήθεια, συμπληρώνει.

Η Μόσχα έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να παρουσιάζει την Ε.Ε. σαν μια απαξιωμένη και δυσλειτουργική «αυτοκρατορία», σε αναπόδραστη πορεία πτώσης.

«Νομίζω αληθινά ότι χρησιμοποιούν (σ.σ. η ρωσική κυβέρνηση) την Ελλάδα σαν εργαλείο κατά της Γερμανίας, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η Γεβγκένια Αλμπάτς, γνωστή Ρωσίδα δημοσιογράφος και αναλύτρια του περιοδικού New Times στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ακριβώς ό,τι έκανε η KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν χρησιμοποιούσε κυβερνήσεις και χώρες, ιδιαίτερα φτωχές, στη μάχη της ενάντια στη Δύση», προσθέτει η κ. Αλμπάτς.
Το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24 έχει ως φόντο του τη φράση: «Ελλάδα – όλα έχουν σχεδόν τελειώσει». Η γνωστή ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα με τίτλο «Ελληνική τραγωδία – Το τέλος είναι ήδη κοντά».

Στο άρθρο του Reuters αναφέρεται ότι τα ελεγχόμενα από την ρωσική κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως σχεδόν «αναπόφευκτη».

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Προεδρία, διά μέσου του εκπροσώπου Τύπου της, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε τονίσει προ ημερών ότι το ελληνικό πρόβλημα «δεν αποτελεί ζήτημα που αφορά τη Ρωσία», αλλά πρέπει να λυθεί «ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης