Σε ύφεση θα βυθισθεί η ρωσική οικονομία το 2015, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος εκτιμά πως το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο ή θα συρρικνωθεί εφέτος.

Οι προβλέψεις που διατύπωσε ο Κούντριν σε επιχειρηματικό συνέδριο είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της ρωσικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2014 και 1% το 2015. Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3% – 4%, εάν η Δύση κλιμακώσει περαιτέρω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτές που επέβαλε στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις της Δύσης προβλέπουν ήδη την απαγόρευση χρηματοδότησης από τις δυτικές κεφαλαιαγορές για μερικές από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιχειρήσεις, ενώ αφορούν επίσης στις τεχνολογίες που είναι αναγκαίες για τη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αν υπάρξουν περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα, η ρωσική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση όχι μόνο για ένα, αλλά ίσως για δύο χρόνια» δήλωσε ο Κούντριν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις – που δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν μετά τις κυρώσεις της Δύσης – εξαιτίας των δεσμεύσεών της για μεγάλες κοινωνικές δαπάνες. «Οι εταιρείες απευθύνονται στην κυβέρνηση, αλλά η στήριξη της κυβέρνησης περιορίζεται από τις συνεχιζόμενες μεγάλες κοινωνικές δαπάνες της» τόνισε.

Αρκετές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να στραφούν στην κυβέρνηση για κεφάλαια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις της Δύση. Η πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία Rosneft έχει ζητήσει το ποσό των 40 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης