Με την υπογραφή 16 συμφωνιών σε διάφορους τομείς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες για την προώθηση του ενδοσυριακές συνομιλίες, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στην Μόσχα, όπου είχε νωρίτερα συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίες διήρκησαν τρεις ώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του, είπε ότι διεξήχθησαν σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό κλίμα και πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πράγματι φιλικές και διαπνέονται από πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Ιράν αναπτύσσονται ολόπλευρα και τείνουν να αποκτήσουν στρατηγικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνομιλίες των δύο ηγετών, παρότι συζητήθηκε η κατάσταση στην Συρία και στην Υεμένη, κυριάρχησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ενώ συζητήθηκε, όπως δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU ). Ο ιρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, τη Μόσχα και την Άγκυρα, είπε ότι θα συνεχισθούν στο Καζακστάν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε ακριβώς θα αρχίσει ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών. Από την πλευρά του ο Πούτιν σημείωσε ότι “χάρη στις κοινές μας προσπάθειες καταφέραμε να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία” στη Συρία τον Δεκέμβριο, ενώ ο Ροχανί χαιρέτισε το ότι “οι κυβερνήσεις μας συνεργάζονται αποτελεσματικά για να ξεπεραστεί η κρίση της τρομοκρατίας και να εξοντωθούν οι τρομοκράτες στην Συρία”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης