«Μεγάλης σημασίας», χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, την επίσκεψη του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, στο περιθώριο του Κυπρο-Ρωσικού φόρουμ, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η Μόσχα αναμένει με πολύ ανυπομονησία την επίσκεψη του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, αφού όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι η υπ’ αριθμόν ένα χώρα στις επενδύσεις στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Οσάτσι αποκάλυψε ότι θα υπογραφούν έξι συμφωνίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες.

Ανέφερε ακόμα, ότι εκτός από θέματα οικονομίας, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη θα συζητηθούν και πολιτικά θέματα, με πρώτο το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και η κρίση στη Συρία.

Αναμένουμε, είπε ο Ρώσος Πρεσβευτής, ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι επιτυχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Οσάτσι κλήθηκε να σχολιάσει και το ζήτημα που προέκυψε με την υπόθεση του αγγλο-αμερικανού επιχειρηματία, Γουίλιαμ Μπράουντερ, ο οποίος κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για παράνομη εξασφάλιση μετοχών του ενεργειακού ρωσικού κολοσσού «Γκάζμπρομ», αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε, πως δεν πρόκειται για διαφωνίες της Ρωσίας με την Κύπρο, αλλά για διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και του Μπράουντερ, ο οποίος όπως ανέφερε, έχει κλέψει πολλά χρήματα από την «Γκάζμπρομ».

Τόνισε πάντως, ότι δεν ήταν και τόσο καλό για τις διμερείς σχέσεις, η ανακίνηση του θέματος τις παραμονές της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως οι κυπριακές αρχές είχαν δώσει αρνητική απάντηση στο ρωσικό αίτημα για άφιξη ανακριτών από τη Μόσχα, απαντώντας στις ρωσικές επικρίσεις, ότι συμμορφώθηκαν απλώς σε ένα προσωρινό διάταγμα δικαστηρίου, μέχρι την εκδίκαση των ενστάσεων του επιχειρηματία.

Εξάλλου, σε ερώτηση για την αγορά από την Τουρκία των S-400, ο Στάνισλαβ Οσάτσι, είπε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διπλωματικές σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας, από ενδεχόμενη ρωσο-τουρκική συμφωνία για αγορά των πυραύλων.

Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε, δεν έχει ακόμα υπογραφεί και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων.

Ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε ωστόσο, ότι ούτως ή άλλως, το θέμα δεν είναι ζήτημα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την Κύπρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης