Ορατές αρχίζουν να γίνονται στη Ρωσία οι συνέπειες του εμπάργκο που επέβαλε στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση, καθώς, όπως αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, από τις 7 Αυγούστου, οπότε εφαρμόστηκε το εμπάργκο, η τιμή του εισαγόμενου χοιρινού που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένο κρέας αυξήθηκε στη Μόσχα κατά 6%, γράφει η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα «Kommersant».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αγία Πετρούπολη, οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν αύξηση 10%, η οποία ωστόσο παρατηρούνταν πριν ακόμα από την επιβολή του εμπάργκο.

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της τοπικής κυβέρνησης στην Αγία Πετρούπολη Ανατόλι Κότοφ δήλωσε ότι η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε κατά 23,5% και του κοτόπουλου κατά 25%.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε ότι δεν αναμένει πως το ρωσικό εμπάργκο θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών ή σε έλλειψη προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε, πάντως, ότι εύχεται πως το εμπάργκο -το οποίο ισχύει για έναν χρόνο- δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ.

Στις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, όπως στην περιοχή Πριμόριε και στο νησί Σαχαλίνη, οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι στις μεγάλες ρωσικές πόλεις, γράφει η «Kommersant».

Τοπικός αξιωματούχος του γεωργικού τομέα στη Σαχαλίνη είπε ότι οι τιμές στο τυρί έχουν αυξηθεί κατά 10% και στο κρέας κατά 15%, ενώ κατά 60% πιο ακριβά πωλούνται τα μπούτια από κοτόπουλο στο νησί.

Στο Πριμόριε, η τιμή των μήλων που εισάγονται από τη Ρωσία έχει αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, ενώ ορισμένα είδη κρεάτων και ψαριών παρουσιάζουν αύξηση κατά 26% και 40%, αντίστοιχα.

Το ρωσικό εμπάργκο καλύπτει μια σειρά προϊόντων που έρχονται από τη Δύση, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις: αλκοόλ, τροφή για παιδιά, τροφή για ζώα, καφές και ελαιόλαδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης