Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποίησαν την Τετάρτη αστυνομικοί στα γραφεία της ΜΚΟ «Human Rights Watch» στη Μόσχα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη δυσφορία των Η.Π.Α. -όπου διατηρεί την έδρα της η συγκεκριμένη οργάνωση για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μαζί με τους αστυνομικούς βρίσκονταν τρεις εισαγγελείς και ένας ορκωτός λογιστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοιες έφοδοι σημειώθηκαν και στα γραφεία των ΜΚΟ «Civic Assistance» (Βοήθεια στους Πρόσφυγες), «Transparency International» (Καταπολέμηση της Διαφθοράς) και «Agora» (Ανθρώπινα Δικαιώματα) και σύμφωνα με το AFP οι έλεγχοι αυτοί συνδέονται μ’ έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2012, λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Vladimir Putin στην προεδρία και ο οποίος προβλέπει την παρακολούθηση όλων των ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και ασκούν πολιτική δραστηριότητα, καθώς και τον χαρακτηρισμό των μελών τους ως «πράκτορες στο εξωτερικό».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης