Με τη δέσμευση ότι θα αξιοποιήσει τον χρόνο της θητείας του στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση των θεσμών της χώρας, ορκίστηκε την Κυριακή και ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Ο 55χρονος δημοφιλής δήμαρχος Σιμπίου και αρχηγός του κεντροδεξιού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) νίκησε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Βίκτορ Πόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος πρόεδρος της χώρας ορκίστηκε στη διάρκεια επίσημης τελετής, ενώπιον των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχεδόν 25 χρόνια μετά την ημέρα κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου.

«Ορκίζομαι να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια και να θέσω όλες τις ικανότητές μου για την πνευματική και υλική ευημερία του ρουμανικού λαού, να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, να υπερασπίζομαι τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ρουμανίας. Ας με βοηθήσει ο Θεός!» τόνισε.

Στην πρώτη του ομιλία ο κ. Γιοχάνις διαβεβαίωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Ρουμάνων και ότι είναι τιμή του που τον εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποσχέθηκε ότι θα λειτουργήσει ως ενωτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, στο οποίο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν συνεχείς διαμάχες, ανάμεσα στον προκάτοχό του στην προεδρία Τραϊάν Μπασέσκου και στον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα.

Ο κ. Γιοχάνις υπογράμμισε επίσης ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί, διότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη Ρουμανία από αυτόν της αδιάφθορης χώρας».

«Ελπίζω ότι όλοι έχουμε τη σοφία να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση και όχι μόνο δηλώσεις προθέσεων, τότε θα λάβουμε αποφάσεις που οδηγούν σε βιώσιμο οικοδόμημα, πέρα από κομματικά συμφέροντα. Σε ό, τι αφορά στο κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα πρέπει να συνεχιστούν» επεσήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης