Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο νέος απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό σε 36, σε ένα διάστημα μόλις πέντε ημερών, γεγονός που έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές, λόγω της ταχύτητας μετάδοσης του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη εμφάνιση του MERS -που πλήττει το αναπνευστικό και ομοιάζει με το SARS- στη Σαουδική Αραβία είχε γίνει το 2012, όταν τότε είχαν νοσήσει 231 άτομα, εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους τα 76.

Όμως νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί και στα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και ένα στη Μαλαισία – με την περίπτωση στην ασιατική χώρα να αφορά άτομο το οποίο βρισκόταν πρόσφατα στα Εμιράτα.

Ο κίνδυνος από τον ιό MERS είναι άμεσος, καθώς έχει υψηλή θνησιμότητα και κυρίως δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για αυτόν. Πάντως, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της αραβικής χώρας, υπάρχει και ένα καλό νέο: ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο είναι έντονη η ανησυχία για παγκόσμια έξαρση της ασθένειας μέσα στους επόμενους μήνες: τον Ιούλιο για το Ραμαντάν και τον Οκτώβριο για το Χαζ, στη Σαουδική Αραβία θα συρρεύσουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ’ όλο τον πλανήτη, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες διάδοσης του MERS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης