Το Ριάντ χαρακτήρισε «ανακριβείς και παραπλανητικές» τις πληροφορίες και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας αραβικών κρατών, που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης, σκότωσαν και τραυμάτισαν 683 παιδιά στην Υεμένη και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων σχολείων και νοσοκομείων το 2016.

Με βάση την έκθεση, που υποβλήθηκε χθες από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η συμμαχία αραβικών κρατών συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα των χωρών και των οντοτήτων που διέπραξαν το 2016 φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών. Στην έκθεση γίνεται παράλληλα η παραδοχή ότι ελήφθησαν μέτρα για να βελτιωθεί η προστασία των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λαμβάνουμε μέτρα φροντίδας και προφύλαξης στον μέγιστο βαθμό για να αποφύγουμε θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σαουδάραβας πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Μουαλίμι.

«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και η συμμαχία επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την προστασία αμάχων κατά την διάρκεια όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του λαού της Υεμένης και να ελαχιστοποιηθεί το ανθρώπινο κόστος», σημείωσε.

«Απορρίπτουμε τις ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες και στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση και εκφράζουμε τις έντονες επιφυλάξεις για αυτές τις πληροφορίες», συμπλήρωσε ο σαουδάραβας πρεσβευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Υεμένης ενώ η σύρραξη έχει ωθήσει εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα λιμού. Οι σιίτες αντάρτες Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Στην έκθεση των ΗΕ τονίζεται επίσης ότι οι Χούθι και οι δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει μαζί τους σκότωσαν και τραυμάτισαν συνολικά 414 παιδιά το 2016.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης