Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι άρχισε σήμερα μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που οι δύο χώρες αποπειρώνται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο Αμπάντι έφθασε το απόγευμα στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου του επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή. Αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον μονάρχη Σαλμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του Αμπάντι καταγράφεται εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στο ουχαμπιτικό βασίλειο και το Ιράν, τον βασικό του αντίπαλο στην περιοχή. Οι σχέσεις τους διακόπηκαν από τον Ιανουάριο του 2016.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε με τη διακοπή την 5η Ιουνίου των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζουν εξτρεμιστικές οργανώσεις και προσεταιρίζεται το Ιράν.

Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι «επεμβαίνει» στα εσωτερικά αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Ο Αμπάντι, σιίτης πολιτικός, τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με το Ριάντ. Μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, προγραμματίζει να επισκεφθεί το Κουβέιτ και το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ είχε κάνει μια επίσκεψη στη Βαγδάτη, την πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο μετά το 2003.

Η Σαουδική Αραβία ονόμασε τον Ιανουάριο του 2016 τον Θάμερ αλ Σάμπχαν πρώτο πρεσβευτή του βασιλείου στη Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

Αλλά ο πρεσβευτής ανακλήθηκε έπειτα από οκτώ μήνες, έπειτα από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τις σιιτικές, φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στις μάχες εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που κατηγόρησε ότι επιδίωκαν να τον δολοφονήσουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης