Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε στις γυναίκες την είσοδο σε ποδοσφαιρικά γήπεδα για να παρακολουθήσουν αγώνες ανδρών, για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου, σε μία διαδικασία χαλάρωσης των υπερσυντηρητικών, αυστηρών κανόνων διαχωρισμού των φύλων.

Η γυναικεία παρουσία σε κερκίδες ποδοσφαιρικού γηπέδου ήταν απαγορευμένη πράξη στη χώρα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όταν σε αγώνα στην πόλη Τζέντα, έκαναν την εμφάνισή τους, με την απαραίτητη βέβαια κάλυψη των προσώπων τους, γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν τον εναρκτήριο αγώνα του Μουντιάλ 2018, όπου η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας θα αντιμετωπίσει στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης, την οικοδέσποινα Ρωσία.

Οι γυναίκες έως τώρα απαγορευόταν να παρακολουθήσουν ανδρικούς αγώνες, ακόμη και αν σε αυτούς συμμετείχαν οι σύζυγοι τους, οι γιοι τους η κάποιος συγγενής τους. Στο εξής οι γυναίκες θα μπορούν να παρευρίσκονται σε αγώνες, αλλά σε ειδικούς, απομονωμένους χώρους, μακριά από τους άνδρες και θα πρέπει να φορούν φαρδιά ρούχα, φορέματα που καλύπτουν όλο το σώμα αλλά και μαντήλια που θα καλύπτουν το πρόσωπο, αν είναι Μουσουλμάνες.

Από την αρχή του 2018 τα ποδοσφαιρικά γήπεδα διαθέτουν τις υποδομές για να υποδέχονται οικογένειες. Η κίνηση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε ένα «κύμα» μέτρων φιλελευθεροποίησης των θεσμών της Σαουδικής Αραβίας, αναγνωρίζοντας στις γυναίκες επιπλέον δικαιώματα, ως απάντηση στην έντονη πίεση που δέχεται το καθεστώς από τους ακτιβιστές. Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν με την άρση της απαγόρευσης της γυναικείας οδήγησης τον Σεπτέμβριο του 2017 και τη διοργάνωση του πρώτου γυναικείου τουρνουά σκουός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία να επιτραπεί η είσοδος των γυναικών στα γήπεδα είναι μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης «Με το βλέμμα στο 2030», του οποίου ηγείται ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν και στοχεύει στην παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών στις γυναίκες.

Η χώρα ευθυγραμμιζόταν έως τώρα με αυστηρούς κανόνες του σουνιτικού Ισλάμ, σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να συνοδεύονται πάντα από άνδρες στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Αυτό τώρα τείνει να αλλάξει.

Παρά τις αλλαγές, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε σχέση με τα στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες καλούνται να ζητήσουν την ανδρική συναίνεση για την έκδοση διαβατηρίου, για ταξίδια στο εξωτερικό και για να παντρευτούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης