Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ίλμαρ Ρίμσεβιτς τέθηκε σε προσωρινή αργία λόγω της έρευνας που διεξάγεται εις βάρος του με την κατηγορία ότι χρηματίστηκε, την ίδια ώρα που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κλονίζεται από τις καταγγελίες ότι μια κορυφαία τράπεζα εμπλέκεται σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Λετονίας Μάρις Κουτσίνσκις ανακοίνωσε ότι ο Ρίμσεβιτς τέθηκε σε αργία καθώς η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς ερευνά τον ισχυρισμό ότι ζήτησε να δωροκηθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, που συνελήφθη και ανακρίθηκε το Σαββατοκύριακο, κατήγγειλε μια “εκστρατεία σπίλωσης” εναντίον του διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε ζήτησε ή έλαβε χρήματα. “Έγινα στόχος ορισμένων εμπορικών τραπεζών που θέλουν να καταστρέψουν τη φήμη της Λετονίας”, είπε.

Ο πρωθυπουργός Κουτσίνσκις είπε νωρίτερα ότι η καταγγελία σε βάρος του Ρίμσεβιτς προήλθε από τη μικρή τράπεζα Norvik Bank. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της, ο Γκριγκόρι Γκουσέλνικοφ, δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις οποιασδήποτε παρατυπίας εκ μέρους του κεντρικού τραπεζίτη, μολονότι “του ζητήθηκε κατ’ επανάληψη”, τόνισε.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη μπορεί να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο να πληγεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Σε σχέση με τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στον τραπεζικό τομέα και την κράτηση του Ίλμαρς Ρίμσεβιτς, του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διεξάγεται μια επιχείρηση παραπληροφόρησης από το εξωτερικό” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, στην αγγλική γλώσσα. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία αυτή είναι “πανομοιότυπη στη δομή και την εκτέλεσή της” με εκείνες που παρατηρήθηκαν “στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές”.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Ρίμσεβιτς θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Λετονία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο είπε ότι η υποδιοικητής της, η Ζόγια Ράζμουσα, θα παραστεί σε μια συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης