Στο σφυρί βγαίνει το πρωτότυπο χειρόγραφο που αποτέλεσε το θεμέλιο για την ίδρυση της οργάνωσης Αλκοολικοί Ανώνυμοι, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη νομική διαμάχη για την παρεμπόδιση της δημοπρασίας, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Profiles in History στην Καλιφόρνια.

Το αποκαλούμενο «Μεγάλο Βιβλίο» του 1939, που καθορίζει το περίφημο πρόγραμμα της οργάνωσης για τη θεραπεία από τον αλκοολισμό μέσα από 12 βήματα, αναμένεται να αγγίξει τα 2 έως και 3 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου στο Λος Άντζελας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοπρασία πραγματοποιείται καθώς οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι συμφώνησαν να επιτρέψουν την πώληση, μετά τη αγωγή που έκαναν πέρυσι για να την εμποδίσουν με το επιχείρημα ότι το χειρόγραφο αποτελεί «ιστορικό ντοκουμέντο μοναδικής σπουδαιότητας για την οργάνωση, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, το οποίο από λάθος ανήκει σε ιδιώτες». Οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.
Η οργάνωση είχε ζητήσει από δικαστήριο της Νέας Υόρκης να έχει τα δικαιώματα του πρωτότυπου «Μεγάλου Βιβλίου» αφότου ο κάτοχός του, ο Κεν Ρόμπερτς, συλλέκτης από την Αλαμπάμα, δήλωσε ότι προτίθεται να το πουλήσει. Ο Ρόμπερτς αγόρασε το χειρόγραφο αντί 992.000 δολαρίων σε δημοπρασία του Sotheby’s το 2007.

Το γνήσιο Μεγάλο Βιβλίο είναι ένα σχέδιο εργασίας 161 σελίδων με χειρόγραφες σημειώσεις των ιδρυτών της ΑΑ, ορισμένες από τον βασικό συντάκτη και συνιδρυτή Ουίλιαμ Ουίλσον, γνωστό ως Bill W.
H AA ανακοίνωσε ότι ένας φίλος της χήρας του Ουίλσον δώρισε το χειρόγραφο στην οργάνωση το 1979 αλλά αυτό ουδέποτε παραδόθηκε εξαιτίας «ακραίας αμέλειας».

Το Μεγάλο Βιβλίο έχει πουληθεί σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα από τότε που πρωτοεκδόθηκε το 1939, γράφει η ΑΑ στην ιστοσελίδα της. Η οργάνωση έχει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρόγραφο έχει περάσει από πολλά χέρια. Το 1971 η Λόις Ουίλσον το κληρονόμησε μετά τον θάνατο του συζύγου της, Μπιλ.

Την 1η Ιανουαρίου 1978, η Λόις Ουίλσον έδωσε το χειρόγραφο στον Μπάρι Λιτς «σε ένδειξη της βαθιάς της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έκανε αυτός για την ΑΑ και για εκείνη ιδιαιτέρως».

Ένα και πλέον χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1979, ο Μπάρι Λιτς (που πέθανε το 1985) αποφάσισε να δώσει το χειρόγραφο στην ΑΑ με επιστολή που υπογράφει και καταχωρεί σε συμβολαιογραφείο.

Αλλά η AAWS ουδέποτε έλαβε ούτε το χειρόγραφο ούτε την επιστολή. Η AAWS «ξαναβρήκε» τα ίχνη του χειρογράφου μαθαίνοντας για τις δύο δημοπρασίες του το 2004 και το 2007. Το 2007, ο Κεν Ρόμπερτς το απέκτησε αντί 992.000 δολαρίων και στις 7 Απριλίου του 2017 ανακοίνωσε ότι θα το πουλήσει σε δημοπρασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης