Την υπαγωγή της νέας ψυχοδραστικής ουσίας MDMB-CHMICA (γνωστής και ως «Black Mamba») σε καθεστώς ελέγχου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αξιολόγησης κινδύνων για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Με βάση την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η οξεία τοξικότητα της ψυχοδραστικής ουσίας MDMB-CHMICA μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Μέχρι στιγμής, σε οκτώ κράτη-μέλη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν αναφερθεί 28 θάνατοι και 25 οξείες δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τη χρήση της ουσίας MDMB-CHMICA. Σε αρκετές συναφείς εκθέσεις σημειώνεται η πιθανότητα πρόκλησης βίαιων και επιθετικών συμπεριφορών εξαιτίας της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε, υιοθέτησε πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, προκειμένου να καταστεί ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η δράση της ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η πρόταση αυτή στοχεύει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην ενίσχυση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και εκτίμησης κινδύνων των νέων ψυχοδραστικών ουσιών καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και συλλογής δεδομένων. Ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή αύξηση του αριθμού, του είδους και της διαθεσιμότητας των επιβλαβών νέων ναρκωτικών ουσιών, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά από μόνα τους την εξάπλωση αυτών των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

«Η πρότασή μας για την επιβολή μέτρων ελέγχου σχετικά με την ψυχοδραστική ουσία MDMB-CHMICA, αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούν οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, και επισήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για την πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αξιολόγησης κινδύνων της ΕΕ σχετικά με τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε, πως «σκοπός είναι να πετύχουμε μια πιο συστηματική και εξελιγμένη παρακολούθησή, καθώς και ταχύτερη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης