Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι «έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί» μια συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τη Νότια Κορέα εξαιτίας της ρίψης χθες Παρασκευή χιλιάδων φυλλαδίων με συνθήματα κατά του καθεστώτος της χώρας από νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.

Τα δύο κορεατικά κράτη αντάλλαξαν χθες πυρά βαρέως πυροβολικού στα σύνορά τους, μετά την προσπάθεια των βορειοκορεατικών δυνάμεων να καταρρίψουν μπαλόνια που άφησαν ακτιβιστές της Νότιας Κορέας και τα οποία περιείχαν φυλλάδια με συνθήματα κατά της Πιονγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βλήματα έπεσαν στο έδαφος της Νότιας Κορέας οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας απάντησαν με πυρά βαρέως πυροβολικού. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από καμία από τις πλευρές.

Ο επίσημος ιστότοπος της Πιονγιάνγκ Ουριμινζοκίρι επέκρινε τη Σεούλ επειδή επέτρεψε τη ρίψη των φυλλαδίων αυτών. «Εξαιτίας των ανεύθυνων και προκλητικών ενεργειών του καθεστώτος των ανδρείκελων (σ.σ.: της Νότιας Κορέας), η συνάντηση σε υψηλόβαθμο επίπεδο έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί» ανέφερε ο ιστότοπος.

Παρ’ όλα αυτά η Πιονγιάνγκ δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα στις συνομιλίες. «Το τι θα γίνει στις σχέσεις Βορρά- Νότου εξαρτάται πλήρως από τη συμπεριφορά των νοτιοκορεατικών ανδρείκελων» πρόσθεσε ο ιστότοπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία εβδομάδα νωρίτερα οι δύο Κορέες είχαν συμφωνήσει να εργαστούν για την επανέναρξη του μεταξύ τους διαλόγου, ο οποίος έχει ανασταλεί εδώ και επτά μήνες.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στη Νότια Κορέα τριών υψηλόβαθμων Βορειοκορεατών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος που θεωρείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος της χώρας.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία επισήμως πραγματοποιήθηκε για να ενθαρρύνουν οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι τους αθλητές της χώρας τους και για να παραστούν στην τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο Ιντσεόν, δημιούργησε την ελπίδα για μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από δεκαετίες αντιπαράθεση.

Όμως η Πιονγιάνγκ είχε προειδοποιήσει τη Σεούλ ότι, αν ενέκρινε τη ρίψη εχθρικών φυλλαδίων την περίοδο που η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος των Εργατών, αυτό θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες.

Ο ιστότοπος Ουριμινζοκίρι μετέδωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα έπρεπε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις και να έχει απαγορεύσει τη ρίψη φυλλαδίων, αν πραγματικά επιθυμούσε τον διάλογο και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Τα δύο κορεατικά κράτη εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά την εκεχειρία του 1953.

Πηγή: ΑΠΕ
Κ.Π.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης