Εφιαλτικό σενάριο κυριαρχεί στην Τουρκία, που την φέρνει αντιμέτωπη με τους κυριότερους συμμάχους της στην ΕΕ αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ.

Σενάριο που δεν είναι άλλο από αυτό της επαναφοράς της θανατικής ποινής, που είχε προαναγγείλει ήδη από καιρό, (μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016), αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προειδοποίησε την Τουρκία, με δηλώσεις του στις 27 Απριλίου ότι πρέπει να δείξει πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κι αυτό, σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι συλλήψεις από το τουρκικό καθεστώς ατόμων που θεωρούνται πως αντίκεινται στην επικρατούσα πολιτική Ερντογάν, θεωρούμενοι ότι πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν.

Στην Τουρκία, μόνον στις 26 Απριλίου συνελήφθησαν περισσότερα από 1.000 άτομα και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 9.000 αστυνομικοί.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε πως αναμένει να λυθούν πολλά ζητήματα στην επόμενη σύνοδο των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, τον Μάιο στις Βρυξέλες «όπου θα συζητηθούν οι κοινές προκλήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις της Τουρκίας με συμμάχους του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα με την Γερμανία βρίσκονται σε κρίση, ιδιαίτερα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας Τούρκων αξιωματούχων σε γερμανικές πόλεις λόγω του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της θέσης του Ερντογάν.

Αμερικάνικη προειδοποίηση

Καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες πριν ο πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιήσει την πολυπόθητη για τον ίδιο συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος παραμένει σιωπηλός για το σφυροκόπημα από το τουρκικό πυροβολικό την 25η Απριλίου εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, προκαλώντας πολλά θύματα στους Κούρδους των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) σε περιοχή που εκτεινόταν από το Κομπάνι στο Σερεκανίγε κοντά στα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Ενώ οι ως τώρα αντιδράσεις των ΗΠΑ για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία υπήρξαν έντονες.

Πάντως, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παραμείνει η Τουρκία ισχυρή και δημοκρατική, παρά τις διαφορές που έχουν προκύψει σε βασικά πολιτικά ζητήματα δήλωσε ο Αμερικάνος πρεσβευτής στην Άγκυρα John Bass στις 27 Απριλίου, εν όψει της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν τον ερχόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον.

«Είναι γνωστή η άποψή μας για το κοινό συμφέρον πως η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή, ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική», είπε ο Bass μιλώντας σε σύνοδο του «Ατλαντικού Συμβουλίου», στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον είχαν γνωρίσει κρίση στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα λόγω διαμάχης που είχε προκύψει στο συριακό αλλά και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Η Τουρκία ελπίζει όμως, ότι με την διακυβέρνηση Τραμπ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα αποκατασταθούν πλήρως.

Ο πρόεδρος Τραμπ, είχε αιφνιδιάσει πολλούς παρατηρητές με το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του στον Ερντογάν, «για τη νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου».

Τόσο η ΕΕ όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν πιο επιφυλακτικοί στα σχόλιά τους για το δημοψήφισμα.

Μέρκελ: «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν πληγεί από τις εξελίξεις στην Άγκυρα»

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα λόγω των αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στις 27 Απριλίου.

«Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες έπληξαν ιδιαίτερα τους δεσμούς Γερμανίας και Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις Άγκυρας με την ΕΕ», δήλωσε στην Μπούντεσταγκ η καγκελάριος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σύλληψη και την κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» Deniz Yücel.

Η Μέρκελ επίσης εξέφρασε ανησυχίες ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου «δεν έγινε κάτω από ακριβοδίκαιες συνθήκες». Προειδοποιώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της και να παραμείνει συνταγματικά δίκαιη, η Μέρκελ είπε ακόμη πως «είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ, να μην απομακρυνθούν η μία από την άλλη». Και πρόσθεσε πως «θα συνεργασθούμε για την επιστροφή του διαλόγου και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 29 Απριλίου θα εξετασθούν τα απαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν vis-a-vis στην Τουρκία».

Το αγκάθι «θανατική ποινή»

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικιστικής Δράσης» (MHP) -όψιμος σύμμαχος του Ερντογάν- μέσω του (γκρίζου λύκου) ηγέτη του Devlet Bahçeli, έχει ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο Ερντογάν, πιέζει το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης να συνηγορήσει υπέρ της επιστροφής της θανατικής ποινής, αλλά ο ηγέτης του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει δηλώσει πως θα εξετάσει το ζήτημα όταν φτάσει στην Εθνοσυνέλευση.

Μόνο το κουρδικό κόμμα Δημοκρατικό του Λαού (HDP) είναι ξεκάθαρα εναντίον της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Υπάρχει ωστόσο η προειδοποίηση πως επαναφορά της θανατικής ποινής, θα απομακρύνει οριστικά την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές δομές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης