Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται στην Ελβετία επέτρεψε να διαπιστωθεί η ύπαρξη του λογαριασμού του Ζερόμ Καϊζάκ έπειτα από έρευνες στην τράπεζα UBS και στην εταιρεία «Reyl & Cie», όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η ελβετική εφημερίδα «Le Temps».

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, στα οποία είχαν πρόσβαση οι δικηγόροι στη Γαλλία του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, εξηγούν την αλλαγή θέσης του και την ομολογία του, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό βρίσκονται στο κέντρο μιας σφοδρής πολιτικής κρίσης σήμερα, την επομένη της ομολογίας του Καϊζάκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς πιέζεται από την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις, ο αρχηγός του κράτους πρόκειται να πάρει τον λόγο στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο. Ο Ζερόμ Καϊζάκ, υπεύθυνος στην κυβέρνηση για τον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης, έλεγε ψέματα μπροστά σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από τρεις μήνες, αρνούμενος ότι κατείχε λογαριασμό στο εξωτερικό, όπως υποστήριζε ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediapart.

Ο πρώην υπουργός, Ζερόμ ΚαϊζάκΟ πρώην υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε στις 19 Μαρτίου μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας, αρνούνταν την ενοχή του «κοιτάζοντας στα μάτια» τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και στα τετ-α-τετ του με πολλούς υπουργούς, όπως δήλωσαν πολλοί απ’ αυτούς και το περιβάλλον του προέδρου. Στο σύνολό της η κυβέρνηση δήλωσε «προδωμένη» από τον Ζερόμ Καϊζάκ. «Ο Καϊζάκ αποκλείστηκε εκ των πραγμάτων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν θα είναι πια μέλος» ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ, ενώ ο 60χρονος πρώην υπουργός μπορεί σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο να επανέλθει στο Κοινοβούλιο σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, αυτή η γραμμή άμυνας δεν έχει πείσει ως τώρα ούτε τη δεξιά αντιπολίτευση του UMP ούτε καν ένα μέρος της Αριστεράς. «Ποιος μπορεί σήμερα να πιστέψει ότι ο Φρανσουά Ολάντ και ο (πρωθυπουργός) Ζαν Μαρκ Ερό δεν γνώριζαν τίποτε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, καλώντας τον πρόεδρο να δώσει «πολύ πιο βαθιές εξηγήσεις ενώπιον των Γάλλων». «Πού σταματάει η αλυσίδα του ψέματος; Ποιος γνώριζε και δεν είπε τίποτε;» ρώτησε επίσης ο αρχηγός της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Πώς μπορούμε να λέμε ότι ο υπουργός (Οικονομικών Πιέρ) Μοσκοβισί δεν ήξερε ούτε αυτός τίποτε; Πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι κανένας δεν γνώριζε τίποτε» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση Καϊζάκ ξέσπασε ενώ ο πρόεδρος Ολάντ, έπειτα από μόνο 10 μήνες θητείας, έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες: αύξηση της ανεργίας, μετάθεση των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων, μείωση της δημοτικότητάς του, επίμονη κινητοποίηση των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου… Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος σε αυτήν την κρίση; Η υπόθεση Καϊζάκ μπορεί να επιταχύνει ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με μείωση του αριθμού των υπουργών (34 σήμερα), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών σχολιαστών. Μερικοί εξ αυτών εκτιμούν πως από την κρίση θα επωφεληθεί η άκρα Δεξιά.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης