Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Προσβλητικό σεξισμό, σεξουαλική κακοποίηση και βία κατά γυναικών βουλευτών και γυναικών εργαζομένων στα ανά την Ευρώπη κοινοβούλια, αποκαλύπτει μελέτη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), που γνωστοποιήθηκε από το γραφείο της Προέδρου της Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης.
«Οι πράξεις σεξισμού, κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών είναι ευρέως διαδεδομένες στα κοινοβούλια της Ευρώπης» διαπιστώνει η έρευνα που βασίσθηκε σε εκτεταμένες συνεντεύξεις με 123 γυναίκες από 45 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 81 ήταν βουλευτές και οι 42 ήταν μέλη του κοινοβουλευτικού προσωπικού.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το 85% των γυναικών βουλευτών έχει υποστεί ψυχολογική βία στο κοινοβούλιο ενώ, την περισσότερη σεξουαλική παρενόχληση έχουν δεχθεί οι γυναίκες βουλευτές κάτω των 40 ετών.
Από τις γυναίκες βουλευτές, περισσότερο υποφέρει από την σεξουαλική παρενόχληση το γυναικείο κοινοβουλευτικό προσωπικό, διαπιστώνει η μελέτη.
Από τις ερωτηθείσες, το 47% δήλωσε ότι έλαβε απειλές θανάτου, βιασμού ή ξυλοδαρμού. Το 68% ήταν ο στόχος σεξιστικών σχολίων σχετικά με τη σωματική τους εμφάνιση, ενώ το 25% δήλωσε ότι είχε υποστεί σεξουαλική βία από βουλευτές.
Η μελέτη IPU/PACE δείχνει ότι οι γυναίκες βουλευτές κάτω των 40 ετών βρίσκονταν περισσότερο στο στόχαστρο των ανδρών συναδέλφων τους.
Από αυτές τις γυναίκες, το 76% είχε υποστεί εξευτελιστική μεταχείριση και κακοποίηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα (18% περισσότερο από ό, τι όλες οι ερωτώμενες βουλευτές) και το 36% είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά (12% περισσότερο από ό, τι όλες οι γυναίκες που ερωτήθηκαν).
Οι δράστες ήταν είτε πολιτικοί αντίπαλοι, είτε συνάδελφοι από το κόμμα των ίδιων των γυναικών ή απλοί πολίτες.
Η μελέτη IPU / PACE δείχνει επίσης ότι δεν είναι μόνο γυναίκες βουλευτές που βιώνουν τη βία και την κακομεταχείριση αλλά και το κοινοβουλευτικό προσωπικό των γυναικών στην Ευρώπη.
Περίπου 40,5% των γυναικών κοινοβουλευτικών στελεχών ανέφεραν ότι είχαν υποστεί σεξουαλικές πράξεις στη δουλειά τους (έναντι 25% για γυναίκες βουλευτές), υποδηλώνοντας ότι είναι πιο ευάλωτες από τους βουλευτές και ότι οι εξουσιαστικές σχέσεις παίζουν επίσης ρόλο.
Σε 69% των περιπτώσεων, οι δράστες ήταν αρσενικοί βουλευτές.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι λίγες γυναίκες μιλούν κατά της κατάχρησης. Μόνο το 23,5% των γυναικών βουλευτών και το 6% των γυναικών μελών του κοινοβουλευτικού προσωπικού που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά είχαν αναφέρει το περιστατικό.
Πολλές από τους ερωτηθείσες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μηχανισμός στο κοινοβούλιο τους να αναφέρουν περιπτώσεις παρενόχλησης ή βίας.

Όλη η μελέτη στα αγγλικά ΕΔΩ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης