Συγκροτήθηκε σε Σώμα η νέα Βουλή της Σερβίας με την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 16 Μαρτίου.

Στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν 245 από τους συνολικά 250 βουλευτές, προήδρευσε ο γηραιότερος βουλευτής, ο 85χρονος Μίλαν Κόρατς, από το Κόμμα Συνταξιούχων Σερβίας (PUPS), ο οποίος ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της νέας Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νέο Κοινοβούλιο συμμετέχουν 12 πολιτικά κόμματα συνεργαζόμενα σε συνασπισμούς ή αυτόνομα.

Τις περισσότερες έδρες (158) τις έχει ο συνασπισμός που συσπειρώνεται γύρω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), αρχηγός του οποίου είναι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μελλοντικός πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), και ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής καταλαμβάνουν 44 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ντράγκαν Τζίλας 19, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς 18, έξι έδρες έχει η Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας, τρεις το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Σαντάκ και δύο βουλευτές έχει το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (PDP) που εκπροσωπεί τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 23 Απριλίου θα εκλεγούν ο πρόεδρος της Βουλής, ο αναπληρωτής πρόεδρος και τα μέλη των κοινοβουλευτικών οργάνων.

Η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει τη νέα κυβέρνηση το αργότερο σε διάστημα τριών μηνών, αλλά ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί έως τις 27 Απριλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης