Σφοδρές επικρίσεις κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για «ναζιστικές μεθόδους», εξέφρασε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς.

«Πρόκειται για αναίδεια. Το να προσβάλλει ο ανώτατος άρχων ενός φιλικού κράτους την καγκελάριο ενός φιλικού κράτους με αυτόν τον τρόπο αποτελεί θρασύτητα» είπε ο Σουλτς μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει κάποτε να πει κάποιος στον Ερντογάν ότι ο ανώτατος άρχων ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κλοτσά όλες τις διπλωματικές συνήθειες, αλλά το κάνει. Είναι ανάξιο ενός ανώτατου άρχοντα. Ο κ. Ερντογάν είναι στον δρόμο να χάσει κάθε έλεγχο της ρητορικής του» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του SPD σημείωσε πως «όποιος καταχράται τη διπλωματική προστασία για να κάνει κομματική πολιτική στη Γερμανία δεν έχει θέση εδώ».

«Οι επιθέσεις του Ερντογάν γίνονται μέρα με τη μέρα πιο αλλόκοτες» δήλωσε από τη μεριά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε κοινή του συνέντευξη στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού οργανισμού Funke, συμπληρώνοντας πάντως πως «η Ευρώπη δεν θα αφεθεί να προκληθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την υπερηφάνεια ενός έθνους δεν μπορεί να την υπερασπιστεί κάποιος προσβάλλοντας άλλα (έθνη). Με αυτήν την επιθετική πολιτική βλάπτει την ίδια τη χώρα του» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση και της αντιπροέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) Γιούλια Κλέκνερ. «Μα έχασε ο κ. Ερντογάν τα λογικά του;» διερωτήθηκε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF). Η ίδια τάχθηκε ευθέως υπέρ της απαγόρευσης των προεκλογικών ομιλιών των υπουργών του Ερντογάν στη Γερμανία και υπέρ της διαγραφής της ενταξιακής ευρωπαϊκής βοήθειας, ύψους δισεκατομμυρίων, προς την Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης