Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν έναν Αμερικανό που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε σκλάβους και λεηλάτησε ορυχεία διαμαντιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Ο Μισέλ Ντεσαντελίρ, ο οποίος έχει διπλή αμερικανική και βελγική υπηκοότητα, φέρεται να εξανάγκαζε άμαχους υπό συνθήκες σκλαβιάς να εξορύσσουν διαμάντια στην περιοχή Κόνο, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με την οργάνωση Civitas Maxima, η οποία εδρεύει στην Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης εμφύλιας σύρραξης στη Σιέρα Λεόνε, τα διαμάντια αυτά στέλνονταν στη γειτονική Λιβερία, όπου ο πρώην πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ χρησιμοποιούσε τα κέρδη για να χρηματοδοτεί την αγορά όπλων για τους αντάρτες.

Η υπόθεση αυτή «θα βοηθήσει να δοθεί προσοχή στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν χρηματοοικονομικοί παράγοντες στην εμπορία ορυκτών πόρων που τροφοδότησαν ένοπλες συρράξεις στην Αφρική και αλλού», σημείωσε ο Αλέν Βέρνερ, διευθυντής της Civitas Maxima, η οποία εργάζεται επί χρόνια για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τα εγκλήματα αυτά και για την προσφορά βοήθειας στα θύματα.

Μια έρευνα η οποία διεξήχθη στο Βέλγιο είχε οδηγήσει στην έκδοση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Ντεσαντελίρ. Ο ύποπτος περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στις ΗΠΑ.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον 11ετή πόλεμο και πολλοί άλλοι ακρωτηριάστηκαν από το διαβόητο Επαναστατικό Ενωμένο Μέτωπο (RUF). Ο Τέιλορ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης πενήντα ετών για εγκλήματα πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης