Οι υπεύθυνοι του νέου προσφυγικού δράματος σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας συνελήφθησαν τελικά από τις αυστριακές Αρχές. Στην νέα προσφυγική τραγωδία έχουν χάσει τη ζωή τους 71 άνθρωποι, ανάμεσά τους 59 άνδρες, 8 γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε συγκλονισμένη από το γεγονός.
Το πρακτορείο ειδήσεων APA κάνει λόγο για «αριθμό συλλήψεων». Σύμφωνα με την Kronen Zeitung, στην Ουγγαρία τέθηκαν υπό κράτηση τρεις ύποπτοι. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το φορτηγό αυτοκίνητο ανασύρθηκαν περισσότεροι από 70 νεκροί, όπως ανακοίνωσε η αυστριακή κυβέρνηση σήμερα το πρωί. Την Πέμπτη το βράδυ γίνονταν λόγος για έως 50 νεκρούς.
Επειδή πολλά από τα πτώματα βρίσκονταν σε κατάσταση αποσύνθεσης, καθιστούσε δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό του αριθμού των νεκρών.

Το φορτηγό ψυγείο στο οποίο εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες μεταφέρθηκε στο Νίκελσντορφ, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Εκεί ανοίχθηκε σε ένα χώρο με ψύξη, δήλωσε ο διευθυντής της τοπικής αστυνομίας Χανς Πέτε Ντόσκοτσιλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι σοροί πρόκειται να μεταφερθούν στην ιατροδικαστική υπηρεσία στη Βιέννη, όπου θα εξεταστούν.

Εάν οι πρόσφυγες πέθαναν από πνιγμό κατά τη μεταφορά τους, όπως υποθέτουν πολλοί, δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμα με σιγουριά. Οι ιατροδικαστές θα εξετάσουν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά την αιτία θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νύχτα στα σύνορα

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες οι πρόσφυγες δεν πέθαναν στην Αυστρία, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δηλαδή μιάμιση έως δύο μέρες πριν την ανακάλυψη των πτωμάτων.

Το φορτηγό αυτοκίνητο με ουγγρική άδεια κυκλοφορίας ξεκίνησε την Τετάρτη από την Βουδαπέστη και πέρασε τα σύνορα της Αυστρίας πιθανώς τη νύχτα.

«Δε θα αφήσουμε τίποτα ανεξιχνίαστο, θα ερευνήσουμε τις ευθύνες του οδηγού και των ανθρώπων που κρύβονται από πίσω του, για να διαλευκάνουμε το έγκλημα», δήλωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας Γιόχαν Φούκς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τις υπηρεσίες ποινικής δίωξης της Ουγγαρίας.

«Οι διακινητές είναι εγκληματίες»

«Αυτή τη τραγωδία μας συντάραξε όλους. Οι διακινητές είναι εγκληματίες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Αυτό το δράμα θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές στα σύνορα της ΕΕ όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να έχουν άμεση προστασία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Μπραντστέτερ επεσήμανε ότι η οργανωμένη διακίνηση ανθρώπων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

DW / rt.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης