Με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, κορυφώνεται η επίσκεψη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας πάπα Φραγκίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ιστορική χαρακτήρισε χθες ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην έδρα της Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, το Φανάρι, ο πάπας Φραγκίσκος, που έγινε δεκτός με παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες.

Στην είσοδο Πατριαρχικού Οίκου, τον πάπα Φραγκίσκο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν οι μητροπολίτες Νικαίας Κωνσταντίνος και Χαλκηδόνος Αθανάσιος. Η παπική ακολουθία κατευθύνθηκε στη συνεχεία στα προπύλαια του Πατριαρχικού Ναού, όπου περίμεναν ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο πάπας Φραγκίσκος εισήλθε στον πρόναο του Πατριαρχικού Ναού, άναψε κερί και στη συνέχεια μαζί με τον οικουμενικό πατριάρχη προχώρησαν στον κυρίως ναό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στον πάπα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι τον υποδέχεται «με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη», διότι ήρθε από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη «γεφυρώνοντας συμβολικώς την Δύσιν και την Ανατολήν, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητο αυτάδελφο αυτού».

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε επίσης ότι η έλευση του πάπα αποτελεί συνέχεια των ανάλογων επισκέψεων που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του Παύλος Στ΄, Ιωάννης-Παύλος Β΄ και Βενέδικτος ΙΣΤ΄, και «μαρτυρεί τη βούληση της Εκκλησίας της Ρώμης να συνεχιστεί η σταθερά πορεία προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης