Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν πριν από λίγο η Φατάχ και η Χαμάς, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις έπειτα από συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ της Φατάχ και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με το Ισραήλ βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Φατάχ και Χαμάς κατά τη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί μέσα στις προσεχείς πέντε εβδομάδες και σε έξι μήνες θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, αφού πρώτα προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από την Παλαιστινιακή Βουλή.

Σημειώνεται ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες από το 2006 όταν η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές και έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αμπάς προτίμησε να διασφαλίσει ειρήνη με τη Χαμάς αντί με το Ισραήλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης