Αισίως έληξε το πολιτικό θρίλερ που είχε ξεκινήσει έπειτα από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 και την πύρρειο νίκη που είχε εξασφαλίσει ο πολιτικός σχηματισμός υπό τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24 ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων, όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτικήΈπειτα από έναν πολύμηνο κύκλο διαπραγματεύσεων, πολιτικών συσχετισμών και διερευνητικών εντολών, όπως όλα δείχνουν, στις τελευταίες συνομιλίες υπήρξε «λευκός καπνός» μετά τη συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ των επικεφαλής Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη αναμένεται η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρώτη μετέδωσε την είδηση η γερμανική «Die Welt», η οποία έκανε λόγο για συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD).

Η Deutsche Welle μεταδίδει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο οι ανταποκριτές στο Βερολίνο όσο και τα πρακτορεία ειδήσεων μιλούν για συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την ώρα τα κόμματα εξετάζουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Ενδεικτικό για την πρόοδο των διερευνητικών προκαταρκτικών επαφών είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ μετέθεσαν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του προεδρείου τους από τις 09.00 στις 11.00 (τοπική ώρα).

Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24 ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων, όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική, αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δις, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

«Αγκάθια» τα δημοσιονομικά και ο φορολογικός συντελεστής

Ωστόσο, παραμένουν κάποια «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα από αυτά θεωρείται το αίτημα του SPD για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 42% στο 45%. Την ίδια στιγμή όμως, οι Χριστιανοδημοκράτες εμμένουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή στον μηδενικό νέο δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το αίτημα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, η νέα κυβέρνηση να δώσει μεγάλο βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων και οι αρχηγοί των κομμάτων προτείνουν στα προεδρεία τους την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξαρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε, μάλιστα, στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια, έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης