Σε συμφωνία για το ζήτημα του Γιβραλτάρ κατέληξαν Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Το Γιβραλτάρ δεν θα αποτελεί πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Το ζήτημα λύθηκε με τη βρετανική κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο, να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του 2017, οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε ένα «πρωτόκολλο» για τον «Βράχο» της δυτικής Μεσογείου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την οριστική αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε.

Λονδίνο και Μαδρίτη κατέληξαν, μεταξύ άλλων, σε συμφωνία για θέματα, όπως η φορολογική και περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι καθημερινώς διέρχονται από τα ισπανικά σύνορα.

Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1713, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το διεκδικεί και η Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης