H ιταλική αστυνομία απομάκρυνε περίπου 350 φτωχές οικογένειες που είχαν κάνει κατάληψη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στη Ρώμη, αφού συγκρούστηκε με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συμπλοκών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μαρτυρίες των τελευταίων.

Οι οικογένειες αυτές -Ιταλοί και μετανάστες- είχαν καταλάβει εδώ και 9 ημέρες το εγκαταλελειμμένο κτήριο, που ανήκει σε μια δημόσια ασφαλιστική επιχείρηση, εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσφοράς φθηνής στέγης στην ιταλική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατό ως 150 αστυνομικοί επενέβησαν αρχικά το μεσημέρι χρησιμοποιώντας ρόπαλα εναντίον 200 ανθρώπων που διαδήλωσαν μπροστά από το ερειπωμένο κτήριο.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας που υπέστη κάταγμα στο πόδι, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπεύθυνοι της ομάδας συντονισμού που οργάνωσε την κατάληψη του κτηρίου.

Κάποιοι καταληψίες είχαν ανεβεί στη στέγη και χτυπούσαν μεταλλικές κατσαρόλες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας χτύπησαν με τα γκλομπ δυνατά, ήταν βίαιο» δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστιάνο Αρμάτι, ένα εκ των μελών της ομάδας συντονισμού, που νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο της Ρώμης καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι και στον αγκώνα.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο κτήριο και ανάγκασαν τους καταληψίες να το εγκαταλείψουν, πριν τους οδηγήσουν στις αστυνομικές κλούβες.

«Εισέβαλαν, πετώντας τα πράγματά μας από τα παράθυρα, μας έριξαν στο έδαφος και χτυπούσαν εκείνους που αντιστέκονταν» περιέγραψε ένας καταληψίας που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ολόκληρη η συνοικία στα βόρεια της Ρώμης, κοντά στη λεωφόρο Κριστόφορο Κολόμπο, αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Στα τέλη Μαρτίου, η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα χορήγησης επιδομάτων στέγασης για τους πλέον φτωχούς, που προβλέπεται να στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και 2015. Το πρόγραμμα αυτό επικρίθηκε ως ανεπαρκές και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαδήλωσης το Σάββατο στη Ρώμη, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές αντάρτικου πόλης.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα άδεια ακίνητα πρέπει να κατανεμηθούν σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού Πανοράμα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου, 50.000 διαμερίσματα παραμένουν χωρίς ενοικιαστές μόνο στην πόλη της Ρώμης.

Οι καταληψίες είναι Ιταλοί και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας της ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, περίπου 90 κτήρια στην πόλη τελούν υπό κατάληψη και ο αριθμός των επιχειρήσεων απομάκρυνσής τους αυξάνεται. Το πρώτο 6μηνο του 2013, εκτελέστηκαν 3.346 διαταγές να αδειάσουν τα κτίρια αυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης