Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανέθεσε συμβόλαιο οικονομικής αξίας 2,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά νέων ελικοπτέρων, μεταδίδει το CNN.
Το συμβόλαιο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια αντικατάστασης των ελικοπτέρων «Huey» που χρονολογούνται από την περίοδο του Πολέμου στο Βιετνάμ και τα οποία εκτελούν καθήκοντα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ (ICBM).
Το ίδιο συμβόλαιο προβλέπει την αγορά 84 ελικοπτέρων MH-139 από την Boeing για την αντικατάσταση των ελικοπτέρων UH-1N.
«Το νέο ελικόπτερο θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το προσωπικό που έχει αναλάβει τη φύλαξη και την επιτήρηση των εγκαταστάσεων που διαθέτουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο έδαφος των ΗΠΑ» ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας το πρώτο μέρος υλοποίησης του συμβολαίου.
Το MH-139 είναι η στρατιωτική έκδοση του ελικοπτέρου Leonardo AW139, ενώ αποτελεί προϊόν κοινής ανάπτυξης μεταξύ των εταιρειών Boeing και Leonardo.
Η παραγωγή των ελικοπτέρων MH-139 θα γίνει στη Φιλαδέλφεια της αμερικανικής πολιτείας Πενσιλβάνια.

«Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που δείχνει η πολεμική αεροπορία στην ομάδα ανάπτυξης του ελικοπτέρου MH-139» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κούπερσμιθ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του αρμοδίου τμήματος παραγωγής της Boeing (Boeing Vertical Lift).

Η παράδοση του πρώτου επιχειρησιακού ελικοπτέρου MH-139 αναμένεται να γίνει εντός του οικονομικού έτους 2021, σύμφωνα με την USAF.
Από την άλλη μεριά, τα ελικόπτερα τύπου Huey εισήλθαν σε υπηρεσία το 1970, ενώ η αντικατάστασή τους αποτελεί ένα κεντρικό πολιτικό θέμα για τα μέλη του Κογκρέσου, από τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, αλλά και τη Βόρεια Ντακότα. Στις πολιτείες αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου κι έχουν αναπτυχθεί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Πηγή: CNN

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης