Το Συμβούλιο του NATO πραγματοποίησε σήμερα τις πρώτες επίσημες συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ στη Βρετανία, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι εντάσεις με τη Μόσχα πολλαπλασιάζονται. 

Τα θέματα τα οποία επρόκειτο να βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών, της έβδομης κατά σειρά συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ήταν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία όπου η Ρωσία υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, η κατάρριψη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας τον Μάιο του 2014 του αεροσκάφους τύπου Boeing των Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση MH17, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες, οι τρόποι μείωσης των κινδύνων στο ευρωπαϊκό έδαφος κατά την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ υπήρχε το ενδεχόμενο να συζητηθεί η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό να συζητάμε με τη Ρωσία», επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν παύει να καταδικάζει τις απόπειρες εκφοβισμού και ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών μελών του Συμφώνου. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισε το NATO.

Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου, «δεν ανεστάλη ποτέ», σημειώνουν αξιωματούχοι της συμμαχίας. Το Σύμφωνο έχει μεν αναστείλει την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία που προσάπτει στο Κρεμλίνο, «αλλά διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους πολιτικού διαλόγου», διευκρινίζουν.

Το NATO και η Ρωσία διατηρούν επίσης ανοικτές γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων ώστε να προωθείται η «προβλεψιμότητα και η διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (τους)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εντάσεις ανάμεσα στη διατλαντική συμμαχία και τη Ρωσία κλιμακώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Έφθασαν στην κορύφωσή τους με την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία.

Το NATO καταδίκασε τη χρήση νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα φόνου του Σκρίπαλ και απέλασε επτά ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης.

Η σύγκληση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας καταγράφεται καθώς το Σύμφωνο ετοιμάζεται για τη σύνοδό του τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στην αποτροπή, στον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας, στις σχέσεις του Συμφώνου με την ΕΕ και τα σχέδιά της όσον αφορά την άμυνα, καθώς και σε μέτρα για τη «διαχείριση» των σχέσεων των χωρών-μελών με τη Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης