Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Κίνας - Ν. Κορέας

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Κίνας - Ν. Κορέας
Διμερείς συνομιλίες στη Μανίλα ξεκίνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, μία ημέρα μετά από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφάλειας στην Πιονγιάνγκ σε σχέση με τις πυρηνικές δοκιμές της. Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε καλό κλίμα στο περιθώριο της Συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ASEAN) στις Φιλιππίνες.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες διεθνείς συναντήσεις που περιλαμβάνει τη Βόρεια Κορέα ως συμμετέχουσα χώρα. Ο υπουργός της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο χαμογελούσε διαρκώς καθώς έκανε χειραψία με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος έβαλε το χέρι του στον ώμο του Χο, καθώς έμπαιναν στην αίθουσα της συνάντησης. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι έκανε έκκληση στον ομόλογό του η Πιονγιάνγκ να συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και παράλληλα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να μην προχωρούν σε προκλητικές κινήσεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι είναι απαραίτητες οι κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα αλλά σίγουρα δεν είναι ο τελικός σκοπός, ο οποίος παραμένει η επίλυση του ζητήματος μέσα από το διάλογο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γουάνγκ Γι είπε ότι οι κυρώσεις είναι μια κατάλληλη απάντηση σε μία σειρά πρόσφατων πυρηνικών δοκιμών αλλά τόνισε ότι τώρα είναι απαραίτητες οι συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος. «Μετά την εφαρμογή των ψηφισμάτων, η χερσόνησος της Κορέας μπαίνει σε μία σημαντική καμπή. Καλούμε όλες τις πλευρές να έχουν υπεύθυνη στάση όταν κάνουν κρίσεις και λαμβάνουν μέτρα. Πρέπει να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης» επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017, 09:08