Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη νέα, κόστους 1 δισ. δολαρίων, αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει τη μεταφορά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής σε νέο κτήριο ως τμήμα μιας «κακής συμφωνίας» που είχε γίνει από την κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα με το αρχικό πρόγραμμα και την παράδοση όταν ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σε αμερικανική διπλωματική αποστολή στη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό, ο Τύπος κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό παραμερισμένος στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν μόνο να παρατηρήσουν την άφιξη του Ρεξ Τίλερσον έξω από το ολοκαίνουριο κτήριο, έναν επιβλητικό κύβο με φουτουριστικά χαρακτηριστικά.

Επισήμως η διακριτικότητα αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι η πρεσβεία και οι εργαζόμενοί της επηρεάζονται από το «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, δηλαδή από το μερικό κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών εξαιτίας του αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο όσον αφορά την αναζήτηση δημοσιονομικής συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Όμως ήδη πριν από τον έλευση του κ. Τίλερσον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδηλώσει κάποια αμηχανία, διαβεβαιώνοντας πως η επίσκεψή του στην πρεσβεία, η οποία λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα, δεν σημαίνει εγκαίνια ούτε επίσημη τελετή. Εργασίες εξακολουθούν να διεξάγονται και υπάρχουν ακόμη «πολλά μπάζα στο λόμπι και αλλού», είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο, εκτός από μερικές πλευρικές σκαλωσιές, καθώς και εργασίες που γίνονταν στους κήπους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τελετή εγκαινίων θα γίνει, «όμως δεν είναι κάτι το επείγον, θα την κάνουμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Γούντι Τζόνσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης