Η συζήτηση στην ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στη γερμανική οικονομία. Επιχειρηματικές ενώσεις φοβούνται πως οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για τις γερμανικές εταιρείες.

Αλλά και γενικότερα η Ευρώπη είναι εκείνη την οποία θα πλήξουν περισσότερο αν επιβληθούν ουσιαστικότερα οικονομικά αντίποινα στη Ρωσία, που τα προωθούν για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε διαμάχη Γαλλίας-Βρετανίας εντοπίζεται πλέον το θέμα της πώλησης των γαλλικών ελικοπτεροφόρων Μιστράλ στη Ρωσία.

Κοφτή και χωρίς περιστροφές ήταν η απάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στις επικρίσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τις πωλήσεις δύο πολεμικών πλοίων τύπου Μιστράλ στη Ρωσία.

«Εκείνο που έχω να πω», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της γαλλικής τηλεόρασης, «είναι ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους». Για να καταλήξει: «Αγαπητοί φίλοι Βρετανοί, ας μιλήσουμε και για τη οικονομική πτυχή των κυρώσεων. Εάν έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες στο Λονδίνο», είπε με υπονοούμενα ο υπουργός, τονίζοντας ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον αμυντικό και τις νέες τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μια λαϊκή μάλιστα έκφραση, ο Λοράν Φαμπιούς κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να «τακτοποιήσει πρώτα τα του οίκου του», κάνοντας έμμεσα αναφορά στην έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για συνέχιση πώλησης βρετανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία.

Σχετικά με την πώληση του πρώτου ελικοπτεροφόρου Μιστράλ, ο υπουργός υπήρξε σαφής: «Η Γαλλία θα το παραδώσει επειδή η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί και ήδη εξασκούνται σε αυτό οι Ρώσοι ναύτες που θα το παραλάβουν. Πρόκειται για ένα συμβόλαιο 1,2 δισ. ευρώ που είχε υπογράψει ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το 2011 και είναι εν μέρει αποπληρωμένο.

Για την παράδοση σε έναν χρόνο από σήμερα του δεύτερου ελικοπτεροφόρου Μιστράλ, το οποίο θα είναι επιπλέον εξοπλισμένο για τη χρήση του ως κέντρου επιχειρήσεων, ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας».

Η οικονομία προειδοποιεί για περαιτέρω κυρώσεις

Αποφασιστικότητα απέναντι στο Κρεμλίνο και παράλληλα όσο το δυνατόν περιορισμό των ζημιών για την οικονομία είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών με αφορμή την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία. Οι οικονομικές ενώσεις στη Γερμανία προειδοποιούν πάντως πως η επιβολή πιο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στη γερμανική οικονομία.

«Μία στις τρεις θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές. Εάν το περιορίσουμε στο γερμανορωσικό εμπόριο, είναι 300.000 θέσεις εργασίας» λέει στην «Deutsche Welle» o Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα. Θα πρέπει τώρα να πληρώσουν για μια πολιτική κρίση;» διερωτάται ο Φόλκερ Τράιερ.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θεωρούνται από την κοινή γνώμη όχι ιδιαίτερα αυστηρά, έχουν ωστόσο σημαντικές συνέπειες μέχρι σήμερα στη γερμανική οικονομία.

«Τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου είχαμε μια σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Η μείωση φθάνει το 13%».

Στροφή των Ρώσων προς την κινεζική αγορά

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, η κρίση αυτή ευνοεί το να στραφούν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην κινεζική αγορά ακόμα και εάν οι Κινέζοι δεν μπορούν να προσφέρουν την ίδια ποιότητα όπως οι Γερμανοί.

Ο Μάριο Όχοβεν, εκπρόσωπος της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Γερμανία, προειδοποιεί κι αυτός πως μια σειρά νέων κυρώσεων στη Μόσχα θα σήμαινε έναν οικονομικό πόλεμο που μόνο χαμένους θα είχε.

Η πλειονότητα των 6.300 γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είναι μικρομεσαίες. Το 98% από το σύνολο των 350.000 γερμανικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εξαγωγές είναι μικρομεσαίες. Κι από αυτές μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θα υφίστατο σημαντικές συνέπειες από την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων.

Η πίεση που ασκούν οι Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες στη γερμανική κυβέρνηση για την επιβολή κυρώσεων είναι μεγάλη.

Προχθές, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν στις Βρυξέλλες πως μέχρι την Πέμπτη η Κομισιόν θα υποβάλει τις προτάσεις της για το ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν σε ποια πρόσωπα και σε ποιες επιχειρήσεις.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης