Το Κινεζικό Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, άνοιξε τις πύλες του σήμερα, με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιανγκ να χαμηλώνει τον στόχο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε περίπου 7%.

Οι προβλέψεις Λι έγιναν στην εναρκτήρια ομιλία του ετήσιου Συνεδρίου το οποίο καλείται να εγκρίνει όλες τις σημαντικές κυβερνητικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα είχε παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη 7,4% τον περασμένο χρόνο, την χαμηλότερη τα τελευταία 24 χρόνια, ενώ ο στόχος ήταν το 7,5%.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας είπε επίσης ότι ο στόχος του ετήσιου πληθωρισμού θα βρίσκεται «γύρω στο 3%». Το Δεκέμβριο πάντως ο πληθωρισμός ήταν κάτω από 1% και οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

«Οι πιέσεις στην κινεζική οικονομία αναμένεται να αυξάνονται –είπε ακόμη ο Λι- και θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα αναμένεται να αυξήσει το στρατιωτικό προϋπολογισμό της στα 10,1%. Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο στρατιωτικό προσωπικό στον κόσμο, που αριθμεί προσωπικό 2,11 εκατομμύρια, με 3,25 εκατομμύρια εφέδρους.

Σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές, όμως, οι αριθμοί στα κινεζικά στρατιωτικά ζητήματα είναι πολύ μεγαλύτεροι από όσους αποκαλύπτονται.

Μία από τις υποσχέσεις του Κινέζου πρωθυπουργού είναι να μειωθούν τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας, σε «ανθρώπινα επίπεδα ποιότητας ζωής», και να εντείνει τη μάχη εναντίον της διαφθοράς.
Στην εναρκτήρια σύνοδο του εφετινού συνεδρίου, που θα διαρκέσει 11 ημέρες, συμμετείχαν περί τους 3.000 αντιπρόσωποι.

Πηγές: jr/bw (Reuters, dpa, AFP)
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης