O κατηγορούμενος δημοσιογράφος Ahmet Şık, στη δίκη στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», είχε το σθένος να επιτεθεί εναντίον της εφαρμογής των «έκτακτων μέτρων», μετά το  αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Κατά την τρίτη ημέρα της διαδικασίας στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο κατηγορούμενος ως «τρομοκράτης» Şık αντέκρουσε πως «τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της διασύνδεσης με τον ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν και δεν ισχύει πλέον η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». «Το μοντέλο FETÖ (τρομοκράτες Φετουλιστές) κατέστη επιτυχημένο ιδεολόγημα με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων του αναγκαστικού νόμου» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοσιογράφος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εμπλακεί σε διαμάχη με το δίκτυο των Γκιουλενιστών για τον έλεγχο του κράτους -κάτι που οδήγησε στο αποτυχημένο πραξικόπημα- ενώ «η ευθύνη για τα κέρδη του δικτύου βρίσκεται στην ίδια την κυβέρνηση».

Τόσο ο Ahmet Şık όσο και ο δημοσιογράφος Nedim Şener βρέθηκαν στη φυλακή με αφορμή τηλεοπτική εκπομπή του 2011 από το κανάλι Oda TV. Είχαν παραμείνει για έναν χρόνο προφυλακισμένοι περιμένοντας τη δίκη τους, για να απελευθερωθούν τον Μάρτιο του 2012.

Στο διάστημα εκείνο είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του Şık «Ο στρατός του Ιμάμη», που αναφερόταν στους οπαδούς του δικτύου Γκιουλέν μέσα στην τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση και το κανάλι μοιράζονταν τις ίδιες θέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Şık όμως συνελήφθη εκ νέου στις 30 Δεκεμβρίου 2016, κατηγορούμενος ότι «συνεργάζεται ή είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» λόγω του περιεχομένου κάποιων tweets αλλά και άρθρων του που είχαν δημοσιευθεί στην «Cumhuriyet».

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει ο Şık να καταδικασθεί από 7,5 έως 15 χρόνια κάθειρξη «ως μέλος της παράνομης οργάνωσης ΡΚΚ αλλά και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου [DHKP-C]».

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος Turhan Günay, αρχισυντάκτης του καθημερινού ένθετου για τα βιβλία της «Cumhuriyet», είπε πως κρατήθηκε επί 267 ημέρες με αφορμή τηλεφωνική του επικοινωνία για πρόσκληση σε έκθεση βιβλίου.

Μειώθηκαν τα τουρκικά έντυπα

Ο αριθμός των τουρκικών εφημερίδων και περιοδικών που κυκλοφορούν μειώθηκε κατά 7,9% το 2016 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής (TÜİK).

Με βάση το TÜİK, το 2016 οι εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν μειώθηκαν σε 6.265, εκ των οποίων το 59,7% ήταν περιοδικά.

Στην ανακοίνωση του ινστιτούτου, ωστόσο, δεν αναφέρονται οι λόγοι της μείωσης της κυκλοφορίας των εντύπων. Δεν διευκρινίζεται, δηλαδή, αν αυτή η πτώση οφείλεται στα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης