Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα, κυρίως κοντά στη Δαμασκό, για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις στις οποίες έπαιρνε μέρος πλήθος κόσμου για να καταγγείλει τη σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα, όπου 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν ανάμεσά τους και 49 παιδιά, ενώ από τα σημερινά βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι στη Συρία.

Στη σελίδα τους στο Facebook αντικυβερνητικοί ακτιβιστές κάλεσαν σε διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής στη μνήμη των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Χούλα, χαρακτηρίζοντάς τα «πυρσούς της νίκης» της επανάστασης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Δαμασκού, της Ντεράα, της Χομς και της Χάμα, στο Χαλέπι, τη Ντέιρ Εζόρ, τη Λαττάκεια και τη Χασάκε «παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στις επαρχίες της Δαμασκού και της Ντεράα, όπως και στο Χαλέπι», διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία έκανε λόγο για πολλές διαδηλώσεις στη Δαμασκό.

Στη συριακή πρωτεύουσα πολλοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στη συνοικία Εσέιλι: «’Αραβες, ζητάμε περισσότερα από την απέλαση των (σύρων) πρεσβευτών, ζητάμε επίσης την απέλαση των πρεσβευτών της Ρωσίας και της Κίνας», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με ένα βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές.

Μια άλλη αφίσα κατηγορούσε το συριακό καθεστώς ότι δολοφονεί παιδιά την ώρα που μιλά για μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια άλλη συνοικία της Δαμασκού, στην Τάνταμουν, οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα των θυμάτων της σφαγής στη Χούλα, αλλά και θρησκευτικά σύμβολα για να καταγγείλουν τις διαδογματικές διαφωνίες, καλώντας σε ενότητα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο σήμερα για 13 άμαχους που σκοτώθηκαν σε νέα βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η σφαγή στη Χούλα της Συρίας πριν από μία εβδομάδα ενδέχεται να εμπίπτει στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε άλλα διεθνή εγκλήματα» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στην ομιλία της την οποία ανέγνωσε μια εκπρόσωπός της, η Πιλάι ανέφερε ότι νιώθει «αποτροπιασμό για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν στη Χούλα».

«Αυτές οι πράξεις ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα διεθνή εγκλήματα και μπορεί να είναι το σημάδι ενός μοντέλου συστηματικών ή γενικευμένων επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες διαπράττονται ατιμώρητα», σημείωσε η Πιλάι, προτρέποντας εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων, ανάμεσά τους 49 παιδιά και 34 γυναίκες, στη Χούλα έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα «απογοητευμένος και ανυπόμονος» εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας και των δολοφονιών στη Συρία.

«Πιστεύω ότι ίσως είμαι πιο απογοητευμένος από τους περισσότερους από εσάς διότι εμπλέκομαι προσωπικά σε αυτό», δήλωσε ο Ανάν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νάτζιμπ Μικάτι.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι υπήρξε και νέα μαζική εκτέλεση αμάχων από πολιτοφυλακή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, άνδρες της πολιτοφυλακής απομάκρυναν 13 εργάτες από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και τους εκτέλεσαν κοντά στην πόλη Κουσάιρ της δυτικής Συρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 13.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου 2011, οπότε ξεκίνησαν οι αναταραχές στη Συρία.

Από τα 13.410 θύματα η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, έχει καταμετρήσει 3.025 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 770 λιποτάκτες και 9.435 άμαχους «περιλαμβανομένων των αμάχων που πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος».

Από τις 12 Απριλίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι ’ναν, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Πούτιν και Μέρκελ συμφωνούν για πολιτική λύση στο Συριακό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία.

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε το σχέδιο Αναν να εφαρμοστεί», επέμεινε πάντως η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τη βία και υπογράμμισε ότι «έχουμε μία καλή, μακρά σχέση με τη Συρία αλλά η Ρωσία δεν κάτι που μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στη χώρα».

Σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε σε ένα εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να εφαρμοστεί μονομερώς κάποιος μηχανισμός. Θα παραμείνουμε σε τροχιά διαλόγου με τους εταίρους μας στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Τέλος, ο Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα του έχει αποστείλει στη Δαμασκό όπλα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε εμφύλια σύρραξη.

Πηγή: AΠΕ
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης