Συνεχίζει την απεργία πείνας έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ Κικ, παρά την αναστολή από την ισραηλινή δικαιοσύνη της διοικητικής κράτησης που του είχε επιβληθεί, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και γιατρούς, ο 33χρονος δημοσιογράφος κινδυνεύει να πεθάνει λόγω της απεργίας πείνας που κάνει εδώ και περισσότερες από 70 ημέρες (συνολικά 74 σήμερα).
Ο Κικ έγραψε στο σημειωματάριο που χρησιμοποιεί για να συνεννοηθεί καθώς δεν μπορεί πια να μιλήσει ότι «είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας έως ότου απελευθερωθεί», υπογράμμισε ο δικηγόρος του Τζάουαντ Μπούλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέστειλε την Πέμπτη την ισχύ της διοικητικής κράτησης του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου «λόγω της κατάστασης της υγείας του», μετά την κατάθεση γιατρών ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου.

Στο εξής οι οικείοι του μπορούν να τον επισκέπτονται, αλλά ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να μην έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών το νοσοκομείο της πόλης Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ, και το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα να του βγάλουν τις χειροπέδες με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται δεμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ο Κικ «δεν είναι πλέον έγκλειστος βάσει του νόμου. Ωστόσο δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο χωρίς την έγκριση των ισραηλινών» αρχών, διευκρίνισε ο δικηγόρος του, σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου «συνεχίζει την απεργία πείνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 33χρονος Μοχάμεντ αλ Κικ, ο οποίος εργάζεται για το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ματζντ, είχε συλληφθεί στις 21 Νοεμβρίου στο σπίτι του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Είχε τεθεί γύρω στα μέσα του Δεκεμβρίου, έναν μήνα μετά τη σύλληψή του, υπό διοικητική κράτηση, ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο καθεστώς, το οποίο επιτρέπει στις αρχές του Ισραήλ να φυλακίζουν οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς προηγουμένως να του απαγγείλουν κατηγορίες ή να το δικάσουν για περιόδους έξι μηνών, που μπορούν να παρατείνονται επ’ αόριστον.

Από τις 25 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος έπαψε να τρέφεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακομεταχείριση που καταγγέλλει ότι υπέστη όπως και την διοικητή κράτηση που του επιβλήθηκε.

Η ισραηλινές υπηρεσίες ασφάλειας κατηγορούν τον Κικ ότι είναι ενεργό μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο Κικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2008 σε φυλάκιση 16 μηνών διότι είχε κριθεί πως ήταν μέλος μιας οργάνωσης που συνδέεται με τη Χαμάς, δηλώνει ότι είναι απλά και μόνο δημοσιογράφος.

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης